Το Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Βενιαμίν ο Λέσβιος (1759-1824) – 200 Χρόνια από τον Θάνατό του» θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2024 στο Πλωμάρι Λέσβου, προς τιμήν του σπουδαίου Δασκάλου του Γένους, Φιλόσοφου και Αγωνιστή του 1821.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη «Λέσχη Βενιαμίν ο Λέσβιος» με τη συνεργασία του καθηγητή Αντώνη Ανδριώτη, και περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολύπλευρη κοινωνική και επιστημονική προσφορά του Βενιαμίν Λεσβίου.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 9.30 το πρωί με την τιμητική κεντρική ομιλία από τον καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το συνέδριο θα εξετάσει το έργο του Βενιαμίν σε διάφορες θεματικές ενότητες, εστιάζοντας στη δράση του ως μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Δασκάλου, Διαφωτιστή, καθώς και στις συνεισφορές του στη Φυσική, τα Μαθηματικά, την Ηθική και τη Μεταφυσική. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του πρωτοπόρου επιστημονικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου και η καταγραφή της σύγχρονης έρευνας πάνω στο έργο του.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης της Λέσβου, που θα αναδείξουν την χειρόγραφη παράδοση των έργων του Βενιαμίν, καθώς και να δουν μια ψηφιακή έκθεση που σχετίζεται με την κληρονομιά του.
Η Παρασκευή 23 Αυγούστου θα περιλαμβάνει συμμετοχή των συνέδρων στα «Βενιαμίνεια», εορταστική εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης στο Μεχαλοχώρι, τη γενέτειρα του Βενιαμίν Λεσβίου. Το Σάββατο 24 Αυγούστου, το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των τελικών συμπερασμάτων και προτάσεων των συνέδρων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική και τοπική κληρονομιά του Πλωμαρίου, με επισκέψεις σε τοπικές βιομηχανίες και σημαντικά τοπωνύμια.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του Βενιαμίν Λεσβίου και αναδεικνύει τη συμβολή του στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ανακηρύξει το 2024 ως «Έτος Βενιαμίν Λεσβίου», αναγνωρίζοντας τη σημασία της κληρονομιάς του.