Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποιούν για πέμπτη χρονιά φέτος 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στη Λέσβο από 17 έως 22 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβουο.
Οι φοιτητές συνοδεύονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή και τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Zhang Jianping και Genhou Wang.
Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών ξεκίνησε την πρώτη ημέρα με ενημέρωση των φοιτητών από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, για τη γεωλογική δομή της Λέσβου και του Αιγαίου, τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου και την ηφαιστειότητα στο χώρο του ΒΑ Αιγαίου, τα ενεργά ηφαίστεια και τους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου.
Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στα Μειοκαινικά ηφαίστεια της Λέσβου
Οι φοιτητές συμμετείχαν σε ασκήσεις υπαίθρου με στόχο τη γνωριμία με την ηφαιστειότητα και τους ηφαιστειακούς γεώτοπους της Λέσβου αλλά και τα μεγάλα ρήγματα του νησιού.
Οι φοιτητές με συνοδεία από τον Καθηγητή Ν. Ζούρο επισκέφτηκαν τα ρευματα λάβας των Παρακοίλων, τα εντυπωσιακά ηφαίστεια της Άγρας, Βατούσας και Ανεμώτιας τις ηφαιστειακές δομές αλλά και τα ηφαιστειακά γεωλογικά μνημεία που κυριαρχούν σε κάθε γωνιά της Λέσβου. Ειδικότερα, επισκέφτηκαν και γνώρισαν τους ηφαιστειακούς δόμους, τον κρατήρα και τις τεκτονικές δομές στην περιοχή του Μεσότοπου,. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε τους φοιτητές ο ηφαιστειακός δόμος Πορτός και ο λακόλιθος στην περιοχή της Ερεσού.
Στην Άντισσα ενημερώθηκαν για το εντυπωσιακό ομώνυμο σπήλαιο και το μύθο του Ορφέα και ανακάλυψαν πώς η μυθολογία συνδέεται με τη γεωλογική κληρονομιά. Επισκκέφθηκαν την περιοχή του Γαβαθά και γνώρισαν τα πετρώματα και την γεωλογική ιστορία της περιοχής όπου βρέθηκαν του οστα του Δεινοθηρίου.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας, ακολούθησαν τον ποταμό Βούλγαρη και κατέγραψαν τις τεκτονικές δομές της περιοχής. Ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή της Ανεμώτιας, όπου στο παλαιό λατομείο αναγνώρισαν εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές.
Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης
Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου συνεχίστηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου αρχικά περιλάμβαναν γνωριμία με τον ηφαιστειακό δόμο Υψηλού και τις πυροκλαστικές ροές Σιγρίου.
Ακολούθησαν ασκήσεις στις απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου, όπου ενημερώθηκαν για τις ανασκαφικές εργασίες, τις εργασίες συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων
Ακολούθησε επίσκεψη των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου.
Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις συνεχίστηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και την ενεργή σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού χώρου.
Ακολούθησε περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, ένα μοναδικό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα των απολιθωμένων κορμών του δάσους.
Ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.
Οι φοιτητές με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη, επισκέφτηκαν αρχικά το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου και στη συνέχεια
υλοποίησαν έρευνα στο χερσαίο τμήμα του. Οι φοιτητές αναζήτησαν τεκμήρια της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και των μεγάλων γεωλογικών ρηγμάτων που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, γνώρισαν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παράλληλα, επισκέφτηκαν τους χώρους των ανασκαφών και ενημερώθηκαν για τις μεθόδους χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων.