Το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας ξεκίνησε την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών, στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας. Το τριήμερο φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας «Ο Κάμπος» με την υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», εστιάζει φέτος στη «Σύνδεση» των ανθρώπων μέσω της τέχνης, της παράδοσης και της κοινότητας.
Στην επίσημη έναρξη, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Μαρμάρου, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε σε όλους ένα δημιουργικό και ευχάριστο τριήμερο. Σημαντικές ομιλίες και χαιρετισμοί απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρωτογενούς Παραγωγής του Δήμου Δυτικής Λέσβου Χαράλαμπος Δερεδίνης και η πρόεδρος της Κοινότητας Ανεμώτιας Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της τοπικής αμπελουργίας και της διατήρησης των παραδόσεων.
Σημαντική στιγμή της πρώτης ημέρας ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας» της Έφης Σιαλευρή. Η ταινία παρουσίασε τη σύνδεση των κατοίκων της περιοχής με το ηφαιστειακό τοπίο της Λέσβου και την προσπάθεια αναβίωσης της αμπελουργίας.
Ακολούθησε ένα βιωματικό εργαστήριο ύφανσης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα κυκλικό υφαντό χρησιμοποιώντας υλικά από τη φύση της Ανεμώτιας, όπως βαμβακερό νήμα, αποξηραμένα κλαδιά, στάχια και λουλούδια. Η συμμετοχή του κοινού ήταν ενθουσιώδης, μετατρέποντας το εργαστήριο σε μια διαδραστική και συναισθηματική εμπειρία που ενίσχυσε το αίσθημα κοινότητας.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια μοναδική παράσταση παραδοσιακής μουσικής και χορού από πέντε διακεκριμένους μουσικούς της Λέσβου. Η Μαρία Σεϊτανίδου (τραγούδι), ο Αντώνης Μυλωνάς (κιθάρα), ο Αλέκος Καφούνης (σαντούρι), ο Δημήτρης Καρπούζης (βιολί) και ο Αριστείδης Αποστολής (ούτι) ταξίδεψαν το κοινό με μελωδίες από τη Μικρά Ασία. Τη μαγεία της μουσικής συμπλήρωσε το χορευτικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε», που με τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα των χορευτών δημιούργησαν μια αξέχαστη ατμόσφαιρα.
Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν επίσης πάγκοι με τοπικά προϊόντα και εκθέσεις φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της Λέσβου, ενώ ξεχώρισαν οι εκθέσεις φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου και λαογραφικού υλικού της Ανεμώτιας.
Το φεστιβάλ συνεχίζεται με περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, συνδυάζοντας τοπική παράδοση, πολιτισμό και γεύσεις, σε μια γιορτή που τιμά την αμπελουργική κληρονομιά της Λέσβου.