Ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου: 16 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους

Ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου: 16 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους

 

Πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε  ανοιχτά της Πάρου.  Ένα ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 80 άτομα ανατράπηκε με αποτέλεσμα 16 μετανάστες ν’ ανασυρθούν νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος.

Βίντεο από την αυτοψία στο σκάφος που έχασαν τις ζωές τους 16 μετανάστες, ανοιχτά της Πάρου, δημοσιοποίησε σήμερα το απόγευμα το Λιμενικό Σώμα.

Οι  διασωθέντες μεταφέρθηκαν  προσωρινά σε δομή φιλοξενίας της Πάρου. Το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω βίντεο από το σκάφος που ανατράπηκε βορειοδυτικά της Πάρου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το εν λόγω ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στην διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Μηταράκης: «Οφείλει η Τουρκία να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις»

«Καθώς οι νέες απώλειες ανθρώπων στο Αιγαίο σοκάρουν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές στη θάλασσα και να μάχεται κατά των λαθροδιακινητών, αλλά δεν είναι αρκετό. Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εγκληματική τους δράση και καλούμε την Τουρκία να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων» σχολίασε σε ανάρτησή του  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του για το χθεσινό ναυάγιο ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει: «Προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς. Η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες».

Κλείνοντας, η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση «να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της».

 

To top