Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ

Η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κυθήρων Ευστρατίου Χαρχαλάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως το ακτοπλοϊκό, το δημογραφικό, η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων και ασφαλών λιμενικών υποδομών και η υποστελέχωση των Δήμων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση απασχόλησαν θέματα όπως το ακτοπλοϊκό, το δημογραφικό, η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων και ασφαλών λιμενικών υποδομών, η υποστελέχωση των Δήμων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, το πρόβλημα της λειψυδρίας και λοιπά ζητήματα που σχετίζονται με τη φέρουσα ικανότητα των νησιωτικών Δήμων σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω της ανόδου της τουριστικής κίνησης. Αναφορά έγινε, επίσης, στον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα έκαστο των μελών έλαβε τον λόγο και έθεσε τα ζητήματα που αφορούν στον Δήμο του, ενώ η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τα νησιά μας αποτέλεσε κοινό τόπο για όλους τους συμμετέχοντες.

Η Δήμαρχος Λήμνου και μέλος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε αρχικώς στο ακτοπλοϊκό ζήτημα και τόνισε την ανάγκη προσεκτικής κατάρτισης των όρων των διαγωνισμών και εν συνεχεία των συμβάσεων, ώστε να διασφαλίζεται ο έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη τήρησης των όρων των συμβάσεων και την ενεργοποίηση ρητρών σε περίπτωση παρεκκλίσεων ή μη εφαρμογής τους, καθώς επίσης και της ακώλυτης μεταφοράς εμπορευμάτων όλο τον χρόνο. Ειδικότερα, όσον αφορά στο οχηματαγωγό πλοίο (Ro/Ro) που εξυπηρετεί το νησί της Λήμνου, η Δήμαρχος επεσήμανε την αναγκαιότητα πολιτικής παρέμβασης για να παραμείνει στη γραμμή όλο τον μήνα Αύγουστο με σκοπό να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη τροφοδοσία και να αποφευχθούν προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που αντιμετώπισε το νησί πέρυσι, όταν στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου προέκυψαν ελλείψεις σε προμήθειες.

Επιπροσθέτως, η Δήμαρχος σημείωσε ότι έχει αιτηθεί προ καιρού την έγκριση τριών θέσεων μόνιμου προσωπικού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λήμνου, το οποίο δεν διαθέτει προσωπικό, ενώ καλείται καθημερινά να εξυπηρετεί πλήθος αντικειμένων στα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες τους.

Για το θέμα της υποστελέχωσης των Δήμων, η Δήμαρχος τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της επαναφοράς του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προκηρύξεις των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Επίσης, τόνισε τη σημασία να εξεταστεί σοβαρά η έγκριση περισσότερων θέσεων μόνιμου προσωπικού σε σχέση με αυτές που συνήθως εγκρίνονται. Προσέτι, ζήτησε να αξιολογούνται προσεκτικά τα αιτήματα των Δήμων για πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, και να γίνονται αποδεκτά, εφόσον τεκμηριώνεται η ύπαρξη ανάγκης για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών τους.

Η Δήμαρχος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της Λιμενικής Αρχής στο νησί μας καθώς και του στόλου-εξοπλισμού της. Αναφέρθηκε στις ροές παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών που προβληματίζουν τη Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό έχει τεθεί και σε κυβερνητικά στελέχη που επισκέφθηκαν το νησί τους τελευταίους μήνες.

Η κ. Γεώργα τόνισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής των μελών της εν λόγω Επιτροπής της ΚΕΔΕ και των νησιωτικών Δήμων στη διαμόρφωση νησιωτικών πολιτικών, δεδομένου ότι οι διοικήσεις των ΟΤΑ Α΄ βαθμού διαθέτουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη γνώση των προβλημάτων και των αναγκών των τόπων τους. Συμπλήρωσε, δε, την ανάγκη σχεδιασμού ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τα νησιά από την Πολιτεία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

To top