Στην Αγία Παρασκευή η υπογραφή της σύμβασης για το Φράγμα Τσικνιά – Σταϊκούρας: «Οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη Λέσβο»

Στην Αγία Παρασκευή η υπογραφή της σύμβασης για το Φράγμα Τσικνιά – Σταϊκούρας: «Οφείλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη Λέσβο»

Τη σύμβαση για το μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος Τσικνιά υπέγραψε το πρωί της  Δευτέρας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί τον εκπρόσωπο της εταιρείας Άκτωρ στο Μουσείο βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής. Ο Υπουργός κατά την τοποθέτησή του  τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου για την επίλυση του προβλήματος υδροδότησης στη Λέσβο  ενώ όπως έκανε γνωστό το έργο θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια ενώ ο προϋπολογισμός του είναι 113 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το φράγμα Τσικνιά είναι το τρίτο μεγάλο έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων που συμβασιοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την υπογραφή της σύμβασης «Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά, Ν. Λέσβου, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, οι βουλευτές Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου και του ΠΑΣΟΚ  Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Περιφερειάρχης  Κώστας Μουτζούρης, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης.

«Η κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά, προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ, αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς συστήματος υδροδότησης από το φράγμα, με 24.000 κ.μ. την ημέρα πόσιμο νερό», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το έργο εκτιμάται πως θα εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει περάσει από τη θεωρία στην πράξη, όσον αφορά στην αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της πατρίδας μας», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι το φράγμα κρίθηκε αναγκαίο για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η επάρκεια σε περιόδους αιχμής σε τουριστικές περιοχές, όπως στη Μυτιλήνη, την Αγία Παρασκευή και την Καλλονή, ενώ στα οφέλη του συγκαταλέγεται η αντιπλημμυρική προστασία πεδινών περιοχών της πεδιάδας Καλλονής.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο του έχουν τεθεί διάφορα αιτήματα για έργα και όπως έργα για την εκκλησία, από τον κόμβο της Αγία Τριάδας – όπου όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα αλλά ζήτημα συνήθειας των οδηγών στη Λέσβο – μέχρι τη Νότια Παράκαμψη. Για το έργο της Νότιας Παράκαμψης ο υπουργός δεν θέλησε να δεσμευθεί τονίζοντας ότι υπόσχεται για έργα για τα οποία  που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Ενοχλημένος εμφανίσθηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης τόσο στην ομιλία του όσο και σε δηλώσεις αμέσως μετά καθώς είπε περιμένει δεσμεύσεις για σημαντικά έργα όπως είναι η Νότια Παράκαμψη και για το δρόμο Καλλονής – Πέτρας.  Ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να έχει συνάντηση με τον Υπουργό κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ενώ ζήτησε δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα έργα.

 

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Παναγιώτης Παρασκευαΐδης είπε «δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τη συμβολή του βουλευτή Χαραλαμπου Αθανασίου. Αυτό το έργο κατά 80% οφείλεται στον βουλευτή» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παρασκευαΐδης ζήτησε επίσης την επίσπευση της πληρωμής των αποζημιώσεων για τους δικαιούχους στο δρόμο Καλλονής -Πέτρας , την υλοποίηση του έργου της Νότιας Παράκαμψης καθώς και έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην περιοχή του Πολυχνιτου.

To top