Ελεονώρα Γεώργα:«Το Κέρος είναι μια παραλία εξαιρετικής σημασίας για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Λήμνου»

Ελεονώρα Γεώργα:«Το Κέρος είναι μια παραλία εξαιρετικής σημασίας για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Λήμνου»

Την αντίθεσή του στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας η παραλία του Κέρους εντάσσεται στις «απάτητες παραλίες» εξέφρασε με ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου, κατά την τακτική συνεδρίαση του σώματος, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Κέρος είναι μια παραλία εξαιρετικής σημασίας για τον τουρισμό και την ανάπτυξη του νησιού.

Το κείμενο του ψηφίσματος που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμαρχος Ελεονώρα Γεώργα είναι το εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λήμνου στη Συνεδρίασή του στις 17-07-2024 αποφασίζει τα ακόλουθα :

Εκφράζει την απορία και αγανάκτησή του για την υπαγωγή της παραλίας Κέρους της Λήμνου στον κατάλογο των «απάτητων παραλιών» της χώρας, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/Δ ΔΦΠΒ/68831/1806/2024 (ΦΕΚ 3734/Β/28-06-2024).

Επισημαίνει ότι οι Υπηρεσίες που εισηγήθηκαν σχετικά, δεν έλαβαν υπόψη τους την από δεκαπενταετίας και πλέον, εξαιρετική σημασία της παραλίας του Κέρους για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας, ούσα παγκοσμίως γνωστή ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για windsurfing και kitesurfing, στην καρδιά ενός οικοσυστήματος προστατευόμενου από τη συνθήκη Natura 2000.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζει το γεγονός ότι η οργανωμένη και υπό όρους άσκηση ναυταθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στην παραλία Κέρους, οφείλει να λάβει χαρακτηριστικά βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να υπάρχει η κατά το δυνατό μικρότερη και ελεγχόμενη πίεση στην προστατευόμενη περιοχή.

Καλεί τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβούν στην άμεση αναθεώρηση της απόφασης για ένταξη του Κέρους στις «απάτητες παραλίες», καθώς στην υπό ολοκλήρωση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη οι ως άνω δραστηριότητες προβλέπονται στις επιτρεπόμενες στην περιοχή δραστηριότητες και οριοθετούνται ως προς τον αριθμό και το είδος.»

Η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Δήμος Λήμνου θα παρουσιάσει ένα master plan , όπως έχει σχεδιαστεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή, το οποίο συνιστά σχεδιασμό έργων και δράσεων στο Κέρος και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για σχεδιασμένες προτάσεις για τους τομείς επιχειρηματικότητα-τουρισμός, ύδρευση-υδατικοί πόροι, διαχείριση στερεών απορριμμάτων, αποχέτευση-διαχείριση αποβλήτων, περιβάλλον-τοπίο, πρωτογενής παραγωγικός τομέας ,βελτίωση ποιότητας ζωής, πολιτική προστασία.

«Το Κέρος είναι οικονομικός πνεύμονας όχι μόνο της ανατολικής Λήμνου αλλά όλης της Λήμνου», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή της η Δήμαρχος.

To top