Ξενοδοχείο Ζαΐρα: Πώς ένα ελαιοτριβείο του 1909 μετατράπηκε σε υπέροχο ξενοδοχείο στη Λέσβο

Ξενοδοχείο Ζαΐρα: Πώς ένα ελαιοτριβείο του 1909 μετατράπηκε σε υπέροχο ξενοδοχείο στη Λέσβο

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα» στη Σκάλα Λουτρών αλλά και στη Λέσβο φιλοξενεί το bovary.gr με αφορμή τα γυρίσματα του masterchef στη Λέσβο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έγινε στο ξενοδοχείο Ζαΐρα

Αναλυτικα το άρθρο:

Αναμνήσεις από οικογενειακές διακοπές ξύπνησε το MasterChef, το οποίο μέσα από το ταξίδι παικτών και κριτών στην Λέσβο, θύμισε την απίστευτη ομορφιά του νησιού του Αιγαίου.

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που ταξίδεψα στη Λέσβο, ωστόσο, αυτές οι αυθεντικές εικόνες και η ομορφιά της δεν ξεχνιούνται. Το Πλωμάρι, η πατρίδα του ούζου, το Μανταμάδο με τα κεραμικά του, ο αξεπέραστος Μόλυβος με τα σοκάκια και το γραφικό λιμανάκι αλλά και το Απολιθωμένο Δάσος που έχει «παγώσει» στον χρόνο, συνθέτουν έναν τόπο ευλογημένο.

Αναμφισβήτητα, το ταξίδι στη Λέσβο αποτελεί μια εμπειρία, καθώς συνδυάζει όλα αυτά που επιζητά κάποιος στις διακοπές του: Ομορφιά που δεν έχει μαραθεί λόγω του τουρισμού, ξεχωριστές γεύσεις, παραλίες, τοπία που εναλλάσσονται και φιλοξενία

Σε αυτόν τον τόπο, τον τόσο ξεχωριστό, έχει δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο που αγκαλιάζει την αυθεντικότητα της Λέσβου. Ο λόγος για το ξενοδοχείο Ζαΐρα στο λιμανάκι της Σκάλας Λουτρών, που έχει πλούσια ιστορία

Το ελαιοτριβείο του 1909 που μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο

Ήταν το 1909, όταν οι δύο μεγάλες οικογένειες Μουζάλα και Βασιλείου ενώθηκαν και δημιούργησαν το Ελαιοτριβείο στην περιοχή. Μέχρι και το 1940 λειτουργούσε κανονικά, ωστόσο, μετά εγκαταλείφθηκε.

45 χρόνια μετά, ο Παναγιώτης Τζανέτος ταξίδεψε στον τόπο καταγωγής των γονιών του και αποφάσισε να το αγοράσει προκειμένου να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

Το όνομά του, «Ζαΐρα», το εμπνεύστηκε από το Κονγκό, γνωστό ως Δημοκρατία του Ζαΐρ, όπου και μεγάλωσε. Οι χώροι του ελαιοτριβείου μεταμορφώθηκαν και ο καθένας πλέον έχει μια διαφορετική χρήση.

 

Στην κεντρική αίθουσα με το λεγόμενο φουγάρο δημιουργήθηκε η υποδοχή, ενώ εκεί που μέχρι σήμερα βρίσκεται το αλεστικό είναι ο χώρος του πρωινού.

Τριγύρω υπάρχουν 18 πετρόχτιστα δωμάτια που κάπου ήταν τα αμπάρια αποθήκευσης των ελιών. Το ένα από αυτά, το οποίο είναι διώροφο και διέμενε ο επιστάτης, μεταμορφώθηκε σε σουίτα του Ζαΐρα.

Δωμάτια με μίνιμαλ αισθητική σε γήινους τόνους αποτελούν χώρους χαλάρωσης και ξεκούρασης για τον φιλοξενούμενο και ιδανικά ορμητήρια για την εξερεύνηση της Λέσβου.

Οι άνθρωποι του Ζαΐρα, έχοντας προσέξει κάθε λεπτομέρεια, έχουν ως μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία και ένα σημείο προκειμένου να συστήσουν τη Λέσβο σε όσους επιλέξουν να βρεθούν εκεί.

https://www.bovary.gr/living/escapes/elaiotribeio-metamorfothike-xenodoheio-lesbo

To top