Στην Ερεσό άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Σαπφούς

Στην Ερεσό άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Σαπφούς

Aυλαία άνοιξε χθες Πέμπτη στην Ερεσό το Φεστιβάλ Σαπφούς που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στην γενέτειρα της ποιήτριας, στη Λέσβο από 20 έως 22 Ιουνίου.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ» με ομιλητές τους Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με θεματική: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα», Τασούλα Καραγεωργίου, συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεματική: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι» και Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) με θεματική: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στο Μουσείο Ερεσού έγινε απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι, πεντίρ).

Νωρίς  το μεσημέρι της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού πραγματοποιήθηκε κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό με συντονίστρια την κα Παρασκευοπούλου και ομιλητές τις Ευγενία Γιακουμοπούλου Ι Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά Ι Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο», Βενετία Καντσά Ι Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σήμερα Παρασκευή, στις 20:30 στο Ιερό των Μέσων, Αγία Παρασκευή θα παρουσιαστεί το έργο «Σιλουέτες» με τις Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ, με κείμενα εμπνευσμένα από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια και σαν προορισμό. Η μουσική και εικαστική επιμέλεια είναι του Αντρέα Μαντά.

To top