Στο πλευρό των ειδικευόμενων γιατρών η ΔΗΠΑΚ

Στο πλευρό των ειδικευόμενων γιατρών η ΔΗΠΑΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ γιατρών αναφέρει τα εξής:

«Συμπαραστεκόμαστε στην “κραυγή” αγωνίας και απόγνωσης των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου μας για την επισφαλή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λόγω έλλειψης προσωπικού που καθιστούν εξουθενωτικές άρα και επικίνδυνες τις εφημερίες. Δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και αφορά όλο το ΕΣΥ.

Πάντα υπήρχε έλλειψη προσωπικού αλλά το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί γιατί απλούστατα η Ιατρική εργασία στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου “δελεαστική”. Παρ’ όλες τις προσπάθειες για ωραιοποίηση της καθημερινότητας “κομπάζοντας” για νέα μηχανήματα, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, νέα τμήματα, η πραγματικότητα είναι από παλιά πολύ διαφορετική και τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα. Δυστυχώς η καθημερινότητα μας επιβεβαιώνει και είναι πολύ σκληρή. Μπορεί να γινόμαστε “γραφικοί” όταν διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση, μπορεί να απεργούμε λίγοι, μπορεί να μας επιτίθενται, συνδικαλιστικά βέβαια, “όμορα” σωματεία εργαζομένων ή να μας κοιτούν αδιάφορα άλλα όταν μας προπηλακίζουν μπροστά τους “τα όργανα της τάξης” και μας αποκαλούν από πάνω και κάφρους, αλλά “αυτοί είμαστε” και δεν θα κρύψουμε από τους συμπολίτες μας την πραγματικότητα.

– Ειδικευόμενοι δεν επιλέγουν το ΕΣΥ πια, πολύ δε περισσότερο τα νησιά γιατί προτιμούν να εκπαιδευτούν στο Εξωτερικό με καλύτερες απολαβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και πιθανόν μεγαλύτερη “κατανόηση” και “ευγνωμοσύνη” από το Κράτος, το εργασιακό περιβάλλον και ίσως και την τοπική κοινωνία.

– Ειδικευμένοι επίσης σε πολλές ειδικότητες είναι δυσεύρετοι. Γιατί να δουλέψει ένας Γενικός Ιατρός ή ένας Παθολόγος στο ΕΣΥ, σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, όταν μπορεί να “ανοίξει” ένα Ιδιωτικό Ιατρείο “δηλώνοντας”, αν είναι δυνατόν, 2200 πολίτες και να του δίνει η Πολιτεία 4000€; Γιατί να προτιμήσει ένας Ακτινολόγος, ένας Αναισθησιολόγος και τόσες άλλες ειδικότητες το ΕΣΥ όταν έχουν καθηλωθεί οι μισθοί μας τόσα χρόνια και δεν επαναφέρονται παρά τις επανειλλημένες θετικές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όταν τους περιμένουν τριτοκοσμικές συνθήκες εφημέρευσης ιδίως στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

– Ούτε όμως νοσηλευτικό προσωπικό προσλαμβάνουν παρά τις χαμηλές απολαβές και παρά την πληθώρα υποψηφίων. Οι προσλήψεις που προκλητικά ανακοινώνουν τόσο σε Ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.

– Ούτε διασώστες ασθενοφόρων προσλαμβάνουν. Προτιμούν να “χρυσώνουν” ανεκπαίδευτους στρατιωτικούς με αλλότρια καθήκοντα. Δυστυχώς υπάρχουν μαρτυρίες για τραγελαφικές καταστάσεις μεν αλλά και πολύ επικίνδυνες δε.

– Σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας όπως αυτό της Άντισσας όχι μόνο δεν δίνουν κίνητρα για να στελεχωθούν από Ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους αλλά τα αποδυναμώνουν εδώ και χρόνια μετακινώντας προσωπικό προς το “Κέντρο” με “αστεία” επιχειρήματα. Από την άλλη βέβαια μετακινούν προσωπικό από ΚΥ σε ΚΥ για να καλυφθούν οι αντίστοιχες περιοχές! Κατά τα άλλα θέλουμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό “να φυλάττει θερμοπύλες” αλλά και να προσελκύσουμε τουρίστες!!! Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά καλλιεργούν και “φρούδες ελπίδες” για δημιουργία κι άλλου ΚΥ, αυτό του Μανταμάδου όταν εδώ και 10 χρόνια δεν είναι ικανοί να προσλάβουν γιατρούς σε έτοιμο ΚΥ, αυτό της Μυτιλήνης.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή, ειδικά των ειδικευομένων, την άλλη φορά που θα προκηρυχθεί απεργία της ΟΕΝΓΕ, άλλωστε πάντα θέτονται αιτήματα όπως μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ, όχι στις μετακινήσεις προσωπικού, αιτήματα για διπλασιασμό των αποδοχών μας όχι μόνο για αξιοπρεπέστερη διαβίωση αλλά και για να γίνει πιο “δελεαστικό¨ το ΕΣΥ στους νέους συναδέλφους κ.ά. Ελπίζουμε στην συμπαράσταση των νοσηλευτών, των διασωστών του ΕΚΑΒ και των άλλων εργαζομένων του ΕΣΥ της Λέσβου για κοινούς αγώνες για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αποδοχές και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό ώστε και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης και να μην εξουθενώνεται ο εργαζόμενος χωρίς να μπορεί να πάρει τις άδειες του και τα προβλεπόμενα ρεπό.

Καλούμε σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου Τετάρτη 19/6/2024 στις 12:00 και αμέσως μετά σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου».

To top