Αναβίωση των κάψαλων και του Κλήδονα στην Αγιάσο

Αναβίωση των  κάψαλων και του  Κλήδονα στην Αγιάσο
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Τιμητική εκδήλωση και βράβευση των Γιάννη Χατζηγιάννη, Παναγιώτη Καλατζή και Θανάση Καπάτου για την προσφορά τους στον λαϊκό πολιτισμό, συνδιοργανώνουν την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, στις 7:15 μ.μ., στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» και το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Την παρουσίαση της προσφοράς των τιμώμενων θα κάνουν τα μέλη του Δ.Σ. του «Σάτυρου» Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, Παναγιώτης Κορομηλάς και Ειρήνη Βουνάτσου, αντίστοιχα. Οι ομιλίες τους θα συνοδεύονται από προβολές οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά αρχεία).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διατίθεται ο νέος τουριστικός οδηγός του Αγιασώτικου Καρναβαλιού που εκδόθηκε πρόσφατα με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΧΥΤΗΡΙΑ ΑΒΕΕ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου που θα παρουσιάσουν ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακών σκοπών.

Το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Αγοράς Αγιάσου ο «Σάτυρος» αναβιώνει τα παραδοσιακά έθιμα άγιστρου (κάψαλα) και κλήδονα.

Στις 7:30 μ.μ. από το Καμπούδι θα ξεκινήσει η πατινάδα, με συνοδεία παραδοσιακής κομπανίας, και αφού περάσει από το Σταυρί θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς, όπου:

Θα παίξουν τα Σαντούρια και θα χορέψουν τα Χορευτικά του Αναγνωστηρίου.

Θα ανάψουν οι φωτιές του Αγιού Γιαννιού και θα μοιραστεί στον κόσμο η παραδοσιακή τηγανόπιτα.

Θα εκφωνηθούν επίκαιροι στίχοι του κλήδονα.

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με ζωντανή ορχήστρα και κλήρωση δώρων. Το μουσικό σχήμα θα αποτελούν οι μουσικοί Αντώνης Κονσολάκης (μπουζούκι, τραγούδι), Στρατής Καζαντζής (σαντούρι, μπαγλαμά, τραγούδι), Δημήτρης Καρπούζης (βιολί, τραγούδι), Λευτέρης Λούπος (κιθάρα, τραγούδι), Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή (τραγούδι).

To top