Λήμνος: Έρχεται το Πανελλήνιο Συνέδριο «Λήμνος και Πολιτιστικός τουρισμός»

Λήμνος: Έρχεται το Πανελλήνιο Συνέδριο «Λήμνος και Πολιτιστικός τουρισμός»

Ο Σύλλογος «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ( The Lemnos’ Friends of Anzac) με τις  αιγίδες του ΥΠ.ΠΟ.Α, ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής/ Υπουργείο Ναυτιλίας, Υπ. Τουρισμού, ΕΟΤ, Π.Β.Α., Δήμος Λήμνου, Ξεν. Επιμελητήριο Ελλάδας και ‘Ενωση Ξενοδόχων Λήμνου θα πραγματοποιήσουν στις 28 έως τις 30 Ιουνίου,  στο  Varos Village Boutique Hotel-Lemnos το Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: « Λήμνος και Πολιτιστικός τουρισμός :Μια ειδική ματιά στις προοπτικές ανάπτυξης της εναλλακτικής κατηγορίας τουρισμού για τη Λήμνο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα».

 Η κεντρική ιδέα του συνεδρίου είναι:
Α) τι σημαίνει ο όρος Ειδικές Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού για την επιστήμη, εφαρμογές στην Ελλάδα και ειδίκευση στη Λήμνο
Β)Τι σημαίνει Πολιτιστικός Τουρισμός , τι νομικό καθεστώς υπάρχει στη χώρα και μοντέλα ήδη αναπτυγμένων περιοχών, γιατί να επιλεχθεί η Λήμνος για να δημιουργηθεί ένα νέο πραγματικό μοντέλο πολιτιστικού τουρισμού, ποιο είναι το αποτύπωμα που ήδη υπάρχει και κυρίως τι θα συνεισφέρει η οποιαδήποτε δαπάνη ανάπτυξης του στην περιφερειακή και χωρική ανάπτυξη.
Γ) Μορφές ανάπτυξης μέσω νέων τεχνολογιών και σημαντικότητα.
Με την γνώση και την εμπειρία των συμμετεχόντων, θα αναπτύξουμε όλα τα παραπάνω, με πίστη ότι πράττουμε ένα σημαντικότατο έργο που το εναποθέτουμε για δράση σε ένα νησί πλούσιο σε πολιτισμό, σε ιστορία, αρχαία ή νεότερη, σε γαστρονομία και πολλά ακόμη παραδοσιακά προϊόντα και ανθρώπων έργα, και που είναι από τη θέση του, το γεωγραφικό σύνορο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως δημιουργούμε και για την υπόλοιπη χώρα μας, ένα μοντέλο ανάπτυξης τουρισμού βασισμένο πάνω στον πολιτιστικό τομέα με ότι αυτός περιέχει.
Ανάπτυξη θέματος: H ανάπτυξη των διαφόρων μορφών εναλλακτικού Τουρισμού, θεσμικά υπάγεται στη στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης». Έξυπνη Εξειδίκευση σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε χώρας και περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους, και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους, που άγεται από την αριστεία και την εξωστρέφεια. Σε εθνικό επίπεδο αυτή η ανάπτυξη προτείνεται να γίνει με τον εντοπισμό δυναμικών θεματικών τομέων ή κλάδων που αναμένεται να συμβάλλουν στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Οι τομείς αυτοί όπως έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα , είναι :
1. H Αγροδιατροφή
2. Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
3. Το Περιβάλλον και η Βιώσιμη Ανάπτυξη
4. Η Ενέργεια
5. Η Υγεία και τα φάρμακα
6. Τα Υλικά και οι Κατασκευές
7. Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα.
8. Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και οι Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Σε περιφερειακό επίπεδο, οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες της χώρας καλούνται να αναγνωρίσουν, να δομήσουν και να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, να υποστηρίξουν την καινοτομία και να επικεντρώσουν τις επενδύσεις, ώστε με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα στάδια, να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος μετασχηματισμός των τοπικών οικονομιών.
Στη Λήμνο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Πρέπει να τονίσουμε μεταξύ αυτών, τους επισκέψιμους χώρους στην Πολιόχνη, στα Καβείρια και στην Ηφαιστεία , την ανάδειξη της ιστορίας του Αnzac μέσα από τις παγκόσμιες συνέργειες που έχουν δημιουργηθεί, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Medina”και την εξέλιξη του, τον χαρακτηρισμό των αγροτικών μαντρών της Λήμνου ως προϊόν της Παγκόσμιας Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού, την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου κ.α. πολλά. Εκτός των προαναφερόμενων, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι τον Σεπτέμβριο του 1994, με το έναυσμα της εξαιρετικής ομιλίας της στην έδρα της Unesco το 1993 και ενώ ήταν Υπουργός Πολιτισμού, η πασίγνωστη για την πολιτιστική της διαδρομή Κα Μελίνα Μερκούρη, οδήγησε στην Πολιόχνη της Λήμνου, εξήντα προσωπικότητες του πνεύματος, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής, από όλο τον κόσμο. Αυτοί υπέγραψαν την περίφημη «Διακήρυξη της Πολιόχνης» ανακηρύσσοντας το Αιγαίο Αρχιπέλαγος Πολιτιστικό Λίκνο της Ευρώπης. Στην διακήρυξη αυτή, της οποίας το κείμενο έμεινε ως σημείο αναφοράς για τη δημιουργία του πολιτιστικού αποτυπώματος του νησιού, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους, αναγράφονται όλα όσα μετά από 30 χρόνια ερχόμαστε να ξαναμελετήσουμε σε μία εξαιρετική δράση, όπου έχουμε καλέσει και συμμετέχουν οι:
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Δήμος Λήμνου.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, Εργαστήριο Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (iTED Lab).
Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής .
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού.
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με το εξαιρετικό του εργαστήριο (Tourlab) Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Management Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης.
Υπουργείο Τουρισμού.
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
Υπουργείο Πολιτισμού.
Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας
WHIA- ( World Hellenic Interparliamentary Association)
Παλλημνιακό Ταμείο
Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού.
Parcopalmieri Servizi Turistici e Culturali , Grieco della Italia.

Θα υπάρξουν 28 ομιλητές, άνθρωποι με ειδικές γνώσεις τουρισμού, πολιτισμού, αρχαιολόγοι κλπ.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι :
27.06.2024 Άφιξη των Συνέδρων
28.06.2024 10.30-13.00 Χαιρετισμοί Επισήμων.
2η συνεδρία στις 17.30-20.00.
29.06.2024 Συνεδρίαση 10.00-13.30. Ομιλίες με ενδιάμεσο coffee brake
14.00-17.00 Εκδρομή στους αρχαιολογικούς τόπους Καβειρίων και Ηφαιστείας. Ξενάγηση
2η συνεδρίαση στις 18.30-20.30
30.06.2024 Συνεδρίαση 10.30-13.30 . Ομιλίες και παρουσίαση του website www.lemnosanzac.gr.
2η συνεδρίαση 19.00-20.30 Ανοιχτή συζήτηση και μελέτη αποτελεσμάτων Συνεδρίου
Το Συνέδριο θα υποστηριχτεί και από εκλεκτή ομάδα δημοσιογράφων από διάφορα Media διεθνή και Ελληνικά, που θα καλύψουν το event και θα διαχύσουν την πληροφορία. Το Συνέδριο εκτός των άλλων με την υποστήριξη του Δήμου Λήμνου και της Seajet, θα έχει και την συμμετοχή της ομάδας “The Greek Instagrammers” που απαρτίζεται από 20 άτομα, έχει εξασφαλίσει και την τεράστια προβολή και επικοινωνία όλου του νησιού μας!
To Συνέδριο που διοργανώνουμε, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη διάχυση του πρωτοποριακού προσώπου του νησιού μας αλλά και της Περιφέρειάς μας στο κοινό. Επίσης η δράση θα προκαλέσει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού για τη Χώρα μας δημιουργώντας καινούργιες τάσεις και συμπληρώνοντας το μέχρι σήμερα μοντέλο «Ήλιος -Θάλασσα» του μαζικού τουρισμού.

To top