Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας «Η κεραμική τέχνη του Δημήτρη Κουβδή»

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας «Η κεραμική τέχνη του Δημήτρη Κουβδή»

Μια σπουδαία διάκριση της κεραμικής παράδοσης του Μανταμάδου, στη μακρόχρονη ιστορία της, η εγγραφή της «Κεραμικής τέχνη του Δημήτρη Κουβδή (Άγιος Στέφανος Μανταμάδου Λέσβου)»  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα, από το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από σχετικό από το 2022 αίτημα της Προέδρου του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτης Βατή, σε συνεργασία με την Ιστορικό-Μουσειολόγο και πρόεδρο της ΑΜΚΕ Ελληνικού Σχολείου Προυσού, την κα. Λεωνή Π. Θανασούλα.

ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υποδέχεται την από 13/6 αυτή την απόφαση με μεγάλη ικανοποίηση καθώς η εξέλιξη αυτή συμβάλει τα μέγιστα στη διαφύλαξη και ανάδειξη της σημαντικής κεραμικής παράδοσης του Μανταμάδου τόσο σε τοπική όσο και υπερτοπική κλίμακα, στην προβολή του τόπου μας και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής του Μανταμάδου, καθώς και της κεραμικής τέχνης στην οποία διακρίνεται.

Στο σκεπτικό της εγγραφής, το εργαστήριο αγγειοπλαστικής τέχνης της οικογένειας Κουβδή, παράγει κεραμικά σκεύη τα οποία είναι συνυφασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προβιομηχανικών κοινωνιών. Είναι το μοναδικό στη Λέσβο και από τα τελευταία της Μεσογείου το οποίο διατηρεί όλη τη διαδικασία της παραγωγής πήλινων αντικειμένων με τον αμιγώς παραδοσιακό τρόπο (παραγωγή πηλού από το τοπικό αργιλώδες χώμα, επεξεργασία-φόρμες, παραδοσιακό καμίνι με καύσιμη ύλη πυρήνα ελιάς και ξύλα ελαιοδέντρων, επιζωγράφιση με φυσικό ασβέστη), διατηρώντας μία πολιτισμική γνώση και συνέχεια από την αρχαιότητα. Ο χώρος του εργαστηρίου αποτελεί και το μοναδικό σωζόμενο «δώμα» του νησιού, δηλαδή μια πέτρινη κατασκευή, με επίπεδη στέγη, φτιαγμένη από καλάμια, ξερά πουρνάρια και πατημένο χώμα, στοιχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τεχνογνωσίας που χάνεται. Έχει δε κηρυχθεί, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού

To top