Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Μυτιλήνη

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Κέντρο Διοτίμα παρουσιάζει την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8 το βράδυ την ταινία

“The swimmers” του Χασάν Ακάντ, βασίζεται στην αληθινή ιστορία των αδελφών Mardini, Sara και Yusra, οι οποίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Συρία το 2015, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου. Η ταινία ιχνηλατεί τη συγκλονιστική περιπέτεια των αδελφών, οι οποίες ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας, θέτοντας σε ηρωική χρήση τις καρδιές τους και και τις κολυμβητικές τους ικανότητες. H ταινία, η οποία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, πραγματεύεται τα ζητήματα του πολέμου, του εκτοπισμού και της δύναμης που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, τα όνειρα και η ανθεκτικότητα των ατόμων.  Στην έναρξη της ταινίας θα απευθύνει χαιρετισμό η Yusra Mardini.  Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Ενώ, Την Τρίτη 18 Ιουνίου ,6 με 9 το απόγευμα και Τετάρτη 19 Ιουνίου , 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι  στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης, (Τυρταίου 4), θα πραγματοποιηθεί Έκθεση χειροποίητων δημιουργιών από προσφύγισσες που διαμένουν στη Λέσβο .

Πάνω από 40 προσφύγισσες που διαμένουν στη Λέσβο δημιούργησαν μια σειρά από χειροποίητες δημιουργίες εμπνευσμένες από την έννοια “Σπίτι”.  Οι δημιουργίες αφηγούνται ιστορίες νοσταλγίας, ελπίδας και επανεκκίνησης. Τα έργα είναι καρπός της φαντασίας και της δημιουργικότητας των γυναικών και συνιστούν μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, την παράδοση με τη συγχρονία.

Η έκθεση υλοποιείται από το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ, τη SAO Association HELLAS και τη HIAS με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

*** To Κέντρο Διοτίμα στη Λέσβο παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε επιζώντα άτομα (γυναίκες, άνδρες και ΛΟΑΤΚΙ+), προσφύγισσες/ες και αιτούσες/ντες άσυλο, από 16 ετών και άνω, με την υποστήριξη της UNHCR GREECE.

To top