Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης στο «Επίκεντρο»: «Στη Λέσβο ο κόσμος διψάει για πολιτισμό»

Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης στο «Επίκεντρο»:  «Στη Λέσβο ο κόσμος διψάει για πολιτισμό»

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης στην εκπομπή «Επίκεντρο» σε μια από καρδιάς συζήτηση μίλησε για τη διαδρομή του, για την δύσκολη απόφαση να φύγει από τη Ρόδο και να εγκατασταθεί στη Λέσβο, τις ελλείψεις που διαπίστωσε στην αρχή και τα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται και σχεδιάζονται για την ανάδειξη του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου του νησιού αλλά και για την στήριξη του πολιτισμού. Δηλώνει μάλιστα ότι έχει αγαπήσει τη Μυτιλήνη όπου έχει επιλέξει να μείνει μόνιμα.

«Η Λέσβος γενικώς είναι ανεξερεύνητη» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης καθώς όπως αναφέρει έχουν γίνει ελάχιστες ανασκαφές ενώ αναφέρει ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού ήταν το πρώτο μεγάλο έργο που έγινε η αφορμή να έρθουν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αναφέρει μάλιστα ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια έκθεση με όλα τα ευρήματα των έργων του βιολογικού καθαρισμού.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στα εγκαίνια των Αποθηκών Σαπλιτζά από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τη Δευτέρα 17 Ιουνίου,  που εξελίχθηκε σε έναν χώρο αποθήκευσης αλλά και ένας σύγχρονος πολιτιστικός χώρος όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις από φέτος το καλοκαίρια. Μιλάει και για την σχέση συνεργασία και αλληλοσεβασμού που έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια με την Υπουργό Πολιτισμού από τα χρόνια που ίδιος ήταν στο ξεκίνημά του ως αρχαιολόγος στη Ρόδο και η ίδια ήταν Γενική Γραμματέας Πολιτισμού.

Για το Κάστρο της Μυτιλήνης και το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη τονίζει ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου , το οποίο είναι ακόμη ανεξερεύνητο ,ενώ έχει αποκατασταθεί το 50% . Το εσωτερικό του είναι αδιαρεύνητο, δεν έχει ανασκαφτεί ποτέ.

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης όπου έχει ξεκινήσει εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μπάρι με στόχο να αναστηλωθεί ένα μέρος του ενώ αναφέρει ότι είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου, ήταν δυναμικότητας 20.000 θέσεων ενώ λειτουργούσε και σχολή μονομάχων που αγωνιζόταν στην αρένα  Ήδη σκάφθηκε το τμήμα της νότιας παρόδου που ήταν είσοδος για τα επίσημα πρόσωπα. Εκεί βρέθηκαν πάνω από 600 λίθηνες πέτρες και θα βοηθήσει ώστε να αναστυλωθεί η νότια πάροδος. Τέλος του χρόνου θα παραδοθεί η μελέτη που έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο του Μπάρι . Ο Πομπηίος στην επίσκεψή του στη Μυτιλήνη αντέγραψε το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης και έκανε το αντίστοιχο στη Ρώμη. Έχει βρεθεί επίσης το ιερό της Νεμέσεως όπου οι μονομάχοι πριν μπουν στην αρένα για να αγωνιστούν προσεύχονταν στο ιερό της Νέμεσις για την απονομή της δικαιοσύνης.

Κάνει γνωστό επίσης ότι θα εγκαινιαστεί επίσης  την Τρίτη από την Υπουργό Πολιτισμού η νέα περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο  με θέμα λατρείες θεών στη Λέσβο όπου θα παρουσιαστούν τα πιο σπουδαία ιερά που έχουν ανασκαφεί στη Λέσβο.

Για το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο αναφέρει ότι έχουν σχεδιαστεί έργα τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε τρια χρόνια περίπου και σε κάθε αίθουσά του θα παρουσιάζεται και μια από τις 6 πόλεις κράτη της αρχαίας Λέσβου. Επίσης  σχεδιάζεται η ανάδειξη και του αύλειου χώρου όπου θα λειτουργεί μάλιστα και αναψυκτήριο .

Μιλάει ακόμη για τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για τον χώρο της Επάνω Σκάλας για την ανάδειξη της λεγόμενης σήμερα «χαβούζας»  αλλά και τα σπουδαία ευρήματα που έχουν έρθει στο φως στην Αρχαία Άντισσα όπου ουσιαστικά εχει έρθει στο φως μια αρχαία πόλη.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης μιλάει για τα έργα που θα συνεχισθούν σε νέο τμήμα του Κάστρου Μυτιλήνης που δεν το γνωρίζει κανείς καθώς και για τα έργα στο σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης, στο Ναό του Αγίου Θεράποντα.

Μιλάει με συγκίνηση για την αγάπη που εισπράττει από τους απλούς πολίτες της Λέσβου που αναγνωρίζουν το έργο ενώ τονίζει ότι η δίψα του κόσμου για πολιτισμού αποτελεί για την υπηρεσία κινητήριο δύναμη για να συνεχίζει.

 

To top