Καθαρισμός Παραλίας Αγ Ισιδώρου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ποτοποιία Πλωμαρίου

Καθαρισμός Παραλίας Αγ Ισιδώρου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ποτοποιία Πλωμαρίου

Oλοκληρώθηκε ο καθαρισμός της πανέμορφης παραλίας του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ποτοποιίας Πλωμαρίου. Η υλοποίηση έγινε από τους εργαζόμενους της αποσταγματοποιίας οι οποίοι «χτένισαν» την παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι της Λέσβου, διαχωρίζοντας μάλιστα τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη, ώστε το όφελος από αυτή την ενέργεια να έχει πολλαπλά αποτελέσματα.

Πρόκειται για μια από τις φημισμένες παραλίες του νησιού που βρίσκεται λίγα μέτρα από το αποστακτήριο και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Ο καθαρισμός της συγκεκριμένης παραλίας διοργανώθηκε από την Ποτοποιία Πλωμαρίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφού προηγήθηκε η σχετική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης, ο οποίος ανέλαβε την παραλαβή και σωστή διανομή των απορριμμάτων. Όλοι οι εργαζόμενοι της ποτοποιίας ανέλαβαν με μεγάλη τους χαρά να προχωρήσουν στο καθαρισμό της «παραλίας τους», μιας και βρίσκεται στον τόπο που δραστηριοποιούνται καθημερινά και παράλληλα χαλαρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ραντεβού ήταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής 17 Μαΐου και ακολουθήθηκε από την αποσταγματοποιία η κατάλληλη οργάνωση αλλά και μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. H ομάδα της SciDrones σύλλεξε αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με την χρήση drones πριν και μετά τον καθαρισμό της παραλίας. Στην συνέχεια τα δεδομένα εισήρθαν στην βραβευμένη πλατφόρμα Coastal Marine Liter Observatory (CMLO) η οποία έχει δημιουργηθεί από την SciDrones και χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τον αυτόματο εντοπισμό και χαρτογράφηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν η δημιουργία χαρτών πυκνότητας θαλάσσιων απορριμμάτων πριν και μετά το καθαρισμό της παραλίας. Τα τελικά ευρήματα δείξανε ότι ο καθαρισμός ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος και ειδικότερα στην ανατολική πλευρά της παραλίας, στην οποία υπήρχαν μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων απορριμμάτων. Συνολικά συλλέχθηκαν περισσότερα από 730 απορρίμματα διαφορετικού μεγέθους και κατηγορίας (πλαστικό, ξύλα, μέταλλα, χαρτιά, λάστιχα, γυαλιά) από τα οποία το συντριπτικό ποσοστό (67%) ήταν πλαστικά απορρίμματα.

 

To top