Συνάντηση βουλευτή Μαρίας Κομνηνάκα με αντιπροσωπεία των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών

Συνάντηση βουλευτή Μαρίας Κομνηνάκα με αντιπροσωπεία των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, που βρέθηκαν σε πολυήμερες κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, είχε η βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Βασικό αίτημα της αντιπροσωπείας είναι η κατάργηση του clawback, δηλαδή της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής και εργαστηριακής δαπάνης όταν αυτή υπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το οποίο πλήττει βάναυσα τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κ.ά.) και τα απειλεί με λουκέτο. Χαρακτηριστικά τόνισαν πως υποχρεώνονται να δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς αμοιβή σχεδόν τις μισές μέρες κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, μόλις το εργαστήριο υπερβεί το όριο δαπάνης, υποχρεώνεται σε αναγκαστικές κλιμακωτές εκπτώσεις, το λεγόμενο rebate. Όταν μάλιστα η αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ γίνεται ακόμα βάσει τιμών που ορίστηκαν σε ΦΕΚ του 1991. Από τη μεριά τους οι εργαστηριακοί γιατροί υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να τεθούν επιστημονικά κριτήρια με βάση τα οποία να καθορίζεται η συνταγογράφηση των εξετάσεων, αναγνωρίζοντας όμως τον κίνδυνο που τους επισημάνθηκε αυτά να λειτουργήσουν τελικά ως «κόφτες» με καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε πως «το ΚΚΕ είναι πάγια αντίθετο με τους πολύμορφους “κόφτες” των εργαστηριακών εξετάσεων, που στερούν στους ασθενείς τις αναγκαίες εξετάσεις, γενικά με την λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που βάζει την υγεία των ασθενών στη ζυγαριά κόστους – οφέλους. Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την εφαρμογή του “clawback”, του “rebate” και των “κλειστών” προϋπολογισμών, που ευνοούν τη συγκέντρωσης της “αγοράς” των εργαστηριακών εξετάσεων σε λίγα μεγάλα εργαστηριακά κέντρα – επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα γονατίζει τους αυτοαπασχολούμενους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς».
Σημείωσε πως «η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν αναβαθμισμένου και ολοκληρωμένου συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια υγεία και στην πρόληψη, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας» και ότι «μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα θα αξιοποιούνται οι επιστημονικές υπηρεσίες όλων των εργαστηριακών γιατρών, με αξιοπρεπή αμοιβή για τη δουλειά τους».
Η βουλευτής του Κόμματος κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς να έρθουν σε επαφή και με άλλους φορείς με κοινά προβλήματα, προκειμένου ο αγώνας τους να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις και να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στον τρόπο με το οποίο η κυβέρνηση υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα, γιατί είναι γνωστό
2 / 2
πως τα διάφορα διαγνωστικά πρωτόκολλα λειτουργούν πάντα ως “κόφτες” σε βάρος των ασθενών και των μικρών εργαστηρίων.
Τέλος τους κάλεσε να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές δίνοντας ένα γερό χαστούκι στην πολιτική που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και εφαρμόζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δηλαδή τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ που ευθύνονται για το clawback. Γιατί αυτή η πολιτική απαιτεί περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία, ενώ από την άλλη δίνει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους ομίλους και το Κεφάλαιο, και εντείνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ξοδεύοντας μισό εκατομμύριο ευρώ καθημερινά για την παραμονή της φρεγάτας “Ύδρα” στην Ερυθρά Θάλασσα.

To top