Ενημερωτική εκδήλωση στο Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης από το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Ενημερωτική εκδήλωση στο Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης από το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Tην Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024 στις  18:30  θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση προς τους γονείς και μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προτύπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, στα πλαίσια μιας ευρύτερης ενημέρωσης για τη λειτουργία ενός εξέχοντος χώρου φιλοξενίας και φροντίδας μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Καρδάμυλα της Χίου, τη Μαθητική Στέγη «Το Σπίτι της Μαρίας», θα πραγματοποιήσει .

Το Κέντρο αυτό, φέροντας το όνομα της εμπνεύστριας και οραματίστριάς του, λειτουργεί υπό την οργανωτική φροντίδα και οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και ιδρύθηκε από τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο και την οικογένειά του, στη Χίο το 2013. Βασικός σκοπός της Στέγης είναι να προσφέρει στους φιλοξενούμενους μαθητές (προσεκτικά επιλεγμένους με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια) το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκπαιδευτική τους πρόοδο και διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ναυτική εκπαίδευση, αλλά και την πλατύτερη δυνατή καλλιέργεια, την ανάδειξη της αριστείας και, πάνω από όλα, τη σφυρηλάτηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στηριγμένης σε αρχές και αξίες. Σταθερό μέλημά είναι «Το Σπίτι της Μαρίας» αποτελεί ήδη μία υποδειγματική Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ακριβώς το οραματίσθηκε η Μαρία, ο Καπετάνιος και η οικογένεια του. Η οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, οι παιδαγωγικές ομιλίες και συναφείς δραστηριότητες και η συμμετοχή σε αθλητικά και κοινωνικά προγράμματα αποτελούν βασικά εργαλεία για την προώθηση των ανωτέρω στόχων.
Η Μαθητική Στέγη φιλοξενεί κάθε σχολικό έτος 20 αγόρια, τα οποία φοιτούν στις Σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο – Ναυτικό Επαγγελματικό Λύκειο) των Καρδαμύλων Χίου, στηριζόμενα οικονομικά κατά την διάρκεια παραμονής τους στην Στέγη, καθώς και μέσω τακτικού επιδόματος σπουδών στις μετέπειτα σπουδές τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της επιλογής τους. Για την σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν ξεκινήσει καθώς η Στέγη θα δεχθεί 10 νέα παιδιά στη θέση αυτών που αποφοιτούν με τη λήξη της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου. Η επιλογή των μαθητών θα πραγματοποιηθεί από ειδική επιτροπή εκπαιδευτικών μετά από μελέτη του φακέλου της αίτησης κάθε ενδιαφερομένου και μετά από σχετική συνέντευξη με τον μαθητή και τους γονείς του.
Στόχος η φιλόξενη και ζεστή αγκαλιά της Στέγης να αποτελέσει φάρο ελπίδας και στήριξης για οικογένειες και πολλά υποσχόμενους μαθητές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά που αξίζουν να επιδιώξουν, μέσα από το «Σπίτι της Μαρίας», την περαιτέρω πρόοδό τους και την δημιουργία συνθηκών για μια πετυχημένη σταδιοδρομία στην ναυτιλία αλλά και γενικότερα.

 

To top