Κάηκε ολοσχερώς το ιστορικό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου Λέσχη Αρίσβης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κάηκε ολοσχερώς το ιστορικό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου Λέσχη Αρίσβης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ολοσχερώς κάηκε το ιστορικό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου  Λέσχη Αρίσβης μετά τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 1 μετά  τα μεσάνυχτα , από άγνωστη αιτία, όταν και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο με πέντε οχήματα και 12 πυροσβέστες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί αυτό το κτήριο «σύμβολο» της Καλλονής και το πολύτιμο αρχειακό υλικό και συλλογή βιβλίων,  η φωτιά εξαπλώθηκε παντού, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς.

Άρης Ελευθερίου: «Κάηκε η καταγέγραμενη ιστορία του τόπου μας»

Ο τέως πρόεδρος της Λέσχης Άρης Ελευθερίου  σε μία συγκινητική του ανάρτηση αναφέρει: «Με σχεδόν συμπληρωμένο ένα αιώνα λειτουργίας του ‘’Πνευματικού κέντρου Καλλονής Λέσχη η Αρίσβη’’ στο κτίριο που έγινε με δωρεά του ευεργέτη Μουμτζή, σήμερα μαζί με το ιστορικό αυτό κτίριο που έγινε στάχτη, κάηκε ολοσχερώς και η βιβλιοθήκη καθώς και το αρχειακό υλικό του συλλόγου. Ξεφυλλίζοντας τα περνούσε από μπροστά σου η ιστορία της Καλλονής από το 1905 που δημιουργήθηκε από το Ορέστη Κυπριανό (επί τουρκοκρατίας)».

«Αποφράδα η νύκτα της 15ης προς 16η Μαΐου 2024. Το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς. Μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας, κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγέγραμενη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτήριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα , διαλέξεις,παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης,ομιλιες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργων, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τοπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής. Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δυνάμεις της πυροσβεστική, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιά, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσιας. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργησουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρονια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνων Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών», αναφέρει σε ανάρτησή του και ο Εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας και πρόεδρος Λέσχης Άρης Ελευθερίου.

Δείτε το βίντεο:

To top