Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την ομιλία Βαρτζόπουλου σε ημερίδα στην Καλλονή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την ομιλία Βαρτζόπουλου σε ημερίδα στην Καλλονή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όπου θα γίνει η εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» με ομιλητή τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Την Τετάρτη έρχεται στο νησί μας ο υφυπουργός Υγείας και ψυχίατρος Δ. Βαρτζόπουλος. Έρχεται για να μιλήσει σε εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων».

Μόλις πριν από λίγο καιρό ο ίδιος σε συνέντευξη του είπε ότι:

“Αυτός που είναι επιθετικός, είναι γεννημένος επιθετικός και ο τρόπος που ζει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα()Να βάλουμε την επιθετικότητα αυτή σε κοινωνικά κανάλια, να εξυπηρετεί τους σκοπούς της κοινωνίας (…) να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, στον εχθρό της κοινωνίας()Αυτό που αλλιώς μπορεί να γίνει είναι προληπτικά μέτρα καταστολής, δηλαδή περιορισμού και φυλακίσεώς τους”.

Αρχικά η τοποθέτηση αυτή ψυχιατρικοποιεί την κάθε είδους επιθετικότητα το οποίο δυνητικά συνεπάγεται ότι ρόλος της Ψυχιατρικής θα είναι να «γιατρεύει»-καταστέλλει οποιοδήποτε άτομο εκδηλώνει τέτοιες τάσεις και αντιστρόφως ταυτίζει την επιθετικότητα με την ψυχική νόσο εντείνοντας τη στιγματοποίηση των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία. Όλο αυτό το αφήγημα πατάει φυσικά στην ακραία ντετερμινιστική και αντιεπιστημονική άποψη προηγούμενων δεκαετιών και πολιτικών χώρων για τον «γεννημένο εγκληματία» βγάζοντας από την εξίσωση τα κοινωνικά αίτια της εγκληματικότητας και βίας όπως πχ η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η καταπίεση, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.

“Σε όλη την πανίδα, το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό, διότι μάχεται για την τροφή, το θηλυκό είναι για να τίκτει. Η γυναικοκτονία επομένως έχει βιολογική βάση”

Αντιστοίχως με τα παραπάνω λοιπόν για τις γυναικοκτονίες φταίει η φύση του ανθρώπου (άρα είναι κάτι φυσιολογικό και θα συνεχίσει να συμβαίνει) και δεν φταίει ο σεξισμός και η πατριαρχία που καθημερινά βλέπουμε ολοένα και περισσότερο το πώς προωθούνται δομικά από το σύστημα…

Και τέλος: “Εφόσον δεν υπάρχει έκπτωση στη λειτουργικότητα των ατόμων, το Δημόσιο σύστημα υγείας δεν προσφέρει υποστήριξη”.

Και φυσικά όλα αυτά καταλήγουν να αποτυπώνονται υλικά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον Δ. Βαρτζόπουλο, θα κινηθεί στο μέλλον σχετικά με το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Μάλλον θα πρέπει από δω και πέρα να παίρνουμε σαν δεδομένο ότι όσο και να υποφέρει το άτομο, το κράτος δεν θα του προσφέρει περίθαλψη εάν δεν έχει επηρεαστεί η λειτουργικότητα-παραγωγικότητά του. Να κάνουμε λοιπόν την δουλειά μας χωρίς να γκρινιάζουμε και πολύ γιατί αλλιώς θα μας περιμένει μια θέση στις δομές ψυχικής υγείας του κου Βαρτζόπουλου, τις μισο-διαλυμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση όπου οι πάσχοντες θα αντιμετωπίζονται μάλλον ως εγκληματίες.

Φαίνεται ότι αυτά θα έρθει να πει μάλλον ο υφυπουργός στην ημερίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για να διανθίσει και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την «παραβατικότητα στα σχολεία» (υπουργείοΠαιδείας για την αντιμετώπιση της “παραβατικότητας στα σχολεία” (αυστηροποίηση των ποινών, αποπομπή από τα σχολεία και περιθωριοποίηση των παιδιών, ενοχοποίηση των γονιών). Εμείς καλούμε τους συναδέλφους, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, τους συλλογικούς φορείς εργαζομένων και τους κατοίκους του νησιού σε μικροφωνική συγκέντρωση, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, στις 18:00, την Τετάρτη 15/5, για να φωνάξουμε ενάντια σ αυτές τις επικίνδυνες, στιγματιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις και πολιτικές ότι βία πρώτα από όλα είναι η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου και ότι η δημόσια, δωρεάν, ποιοτική περίθαλψη ψυχική υγεία και απεξάρτηση είναι δικαίωμα όλων.

To top