Αμετανόητη εμφανίζεται η πρόεδρος της  Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το γεγονός ότι στην ορκωμοσία της ανέφερε μόνο το «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που υπάρχει στο όνομα της χώρας της, εκείνη επιμένει σε αυτό.

Μάλιστα, το έκανε δημόσια σχολιάζοντας στο x (πρώην twitter). Η πρεσβεία της Σουηδίας της ευχήθηκε για την εκλογή της και εκείνη απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα εγκάρδια συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας 

Άδειασε την Σιλιάνοφσκα χωρίς καν να αναφέρει το όνομά της το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Στην ανακοίνωσή του καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» – φωτογραφίζοντας την Πρόεδρο της χώρας – να είναι σε επαγρύπνηση σημειώνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονία

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο που έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική συνεργασία και την δόμηση θετικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ως αποτέλεσμα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναβάθμισε την Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά μέρη, ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».