Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου: «Οφείλει η δημοτική αρχή να υπερασπιστεί τη δημοτική περιουσία»

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου: «Οφείλει η δημοτική αρχή να υπερασπιστεί τη δημοτική περιουσία»

Κριτική στη Δημοτική αρχή Δυτικής Λέσβου ασκεί η παράταξη   Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου για  την υπόθεση «Αφεντέλι»  στη Σκάλα Ερεσού, τονίζοντας ότι «…είναι  απαράδεκτο το γεγονός ότι  δεν υπερασπίζεται τους κοινόχρηστους χώρους και τη δημοτική περιουσία».

Πιο συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου σημειώνει:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τη δημόσια συζήτηση που γίνεται σχετικά με την προέγκριση άδειας δόμησης στη περιοχή «Αφεντέλι» στη Σκάλα Ερεσού. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/10/2021 η παραλία της Ερεσού στάθηκε τυχερή, καθώς έγινε διά ζώσης το συμβούλιο και είχαμε μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης από τον τέως γενικό γραμματέα κ. Άρη Ελευθερίου, αλλά και από τον κ. Παπουτσή, τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Αυτή η εκτενής συζήτηση βοήθησε ώστε να παρθεί ομόφωνη απόφαση, για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες με σκοπό την ανάκληση της προέγκρισης. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στις 6/12/2021, το οποίο δυστυχώς έγινε με τηλεδιάσκεψη, επανήλθε το θέμα «Αφεντέλι» και παρατηρήσαμε ότι παρά την ομόφωνη απόφαση και παρά τη γνωμάτευση των προαναφερθέντων νομικών δεν προχώρησε η διαδικασία για την ανάκληση της προέγκρισης.

Παρατηρήθηκε δε, ότι εκ μέρους της δημοτικής αρχής διατυπωθήκαν ενστάσεις σε σχέση με τη προηγούμενη ομόφωνη απόφαση, βασιζόμενη σε νομικά τερτίπια. Αν λοιπόν δεν βοηθούσε η προηγούμενη απόφαση στη κατεύθυνση της ανάκλησης της προέγκρισης, θα μπορούσε η δημοτική αρχή να καλέσει το συμβούλιο, και είτε έκτακτα, είτε εκτός ημερήσιας διάταξης, να προσθέσει το θέμα και να παρθεί η βέλτιστη απόφαση με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και τη προστασία της παραλίας.

Εκτιμάμε ότι εσκεμμένα βρίσκονται αφορμές ώστε να μην γίνει άρση της προέγκρισης και το αιτιολογούμε ως εξής:

• Ήταν γνωστό ότι περιμέναμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπουτσής. Πράγμα που θα σήμαινε την επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας.
• Ήταν γνωστό ότι η έκταση του οικοπέδου πάνω στο οποίο εκδόθηκε η προέγκριση διαφέρει από την έκταση των τίτλων ιδιοκτησίας.
• Ήταν γνωστό ότι σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, είχε προταθεί από την Δημοτική Αρχή να ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτσης θεματικό πάρκο, το οποίο θα δημιουργούσε το απαραίτητο «σκαλοπάτι» για να εκδοθεί άδεια και στο οικόπεδο για το οποίο συζητάμε τώρα. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε, ότι η δημοτική αρχή επέμενε σε ότι αφορά το θεματικό πάρκο, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και υποχώρησε μετά από επανειλημμένες εντάσεις.
• Ήταν γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή από τις 10/11/2020 είχε προχωρήσει σε ορισμό δικηγόρου για να αποφανθεί αν μπορεί το Τμήμα Πολεοδομίας να προχωρήσει σε έκδοση διοικητικής πράξης προέγκρισης οικοδομικής άδειας. Ορίστηκε ως δικηγόρος ο κ. Παπουτσής και η εισήγηση του ήταν αρνητική για την έκδοση της προέγκρισης. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Θεωρούμε δε απαράδεκτο η δημοτική αρχή να μην υπερασπίζεται τους κοινόχρηστους χώρους και τη δημοτική περιουσία, που άλλωστε για αυτό έχει εκλεγεί από τους συνδημότες μας. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η θέση του αντιδημάρχου ανάπτυξης και επικεφαλή του συνδυασμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» κ. Ζαφείρη, ότι δήθεν «δεν χωρούν κατασκευές στην αμμουδιά δίπλα στην θάλασσα», καθώς ήταν ο ίδιος που επέμενε για το θεματικό πάρκο. Άλλωστε το Σάββατο 11/12 δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφτηκαν τη περιοχή και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι μας έβαλαν σε υποψία, καθώς είναι πιθανό και μέρος του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου(που το διαχωρίζει από το θαλάσσιο μέτωπο το επίμαχο οικόπεδο) να εμπίπτει σε περιοχή εντός του αιγιαλού και της παραλίας.

Καλούμε:
1. Τη δημοτική αρχή να υπερασπιστεί το κοινόχρηστο χώρο, ακόμα και αν χρειαστεί να πάει κόντρα στη «νομιμότητα» γιατί υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Επίσης τη προειδοποιούμε να μην κρυφτεί πίσω από νομικά τερτίπια, βάζοντας απλά έναν νομικό για να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών.
2. Τη συνδιοικούσα παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» να αποχωρήσει αν πραγματικά διαφωνεί ή αλλιώς ο πολίτικός χώρος που τη στηρίζει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Τέλος συγχαίρουμε τη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η τοπική κοινωνία, καθώς αν δεν είχε ενεργοποιηθεί ήδη θα είχε προχωρήσει η κατασκευή. Καλούμε όλους τους δημότες να περιφρουρήσουν τον κοινόχρηστο χώρο και θα μας βρουν στο πλάι τους, ώστε η παραλία να μείνει σε όλους μας.»

 

To top