Ελάτε να γνωρίσετε τα παρυδάτια πουλιά της Λέσβου

Ελάτε να γνωρίσετε τα παρυδάτια πουλιά της Λέσβου

Στη Λέσβο, το νησί των υγροτόπων, έχουν καταγραφεί 41 διαφορετικά είδη (από τα 243 του κόσμου)!

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 και για τις ώρες 5:00-7:00 μ.μ θα βρισκόμαστε στο παρατηρητήριο και το χωματόδρομο στη ΒΑ γωνιά τη Αλυκή Καλλονής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) για να παρατηρήσουμε τα πουλιά ΠαρυδάτιαΕ λάτε μαζί μας να γνωρίσετε αυτά τα ξεχωριστά πουλιά, που σταματάνε στους υγροτόπους μας για να ξεκουραστούν και ανεφοδιαστούν καθώς ταξιδεύουν για τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση. Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 και για τις ώρες 5:00-7:00 μ.μ θα βρισκόμαστε στο παρατηρητήριο και το χωματόδρομο στη ΒΑ γωνιά τη Αλυκή Καλλονής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) με ό,τι θα χρειαστούμε για την παρατήρηση: κυάλια, τηλεσκόπια, βιβλία-οδηγούς αναγνώρισης. Τις τελευταίες μέρες στο σημείο έχουμε παρατηρήσει Θαλασσοσφυριχτές, Νανοσκαλίδρες, Πρασινοσκελήδες, Κοκκινοσκελήδες, Βαλτότρυγγες, Αβοκέτες και άλλα είδη!

Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα πουλιών, με μακριά πόδια, που συνήθως ζουν δίπλα στο νερό σε ακτές και άλλους υγροτόπους και περιλαμβάνουν αρκετές οικογένειες δύο από τις οποίες είναι ιδιαίτερα πολυπληθείς: οι Χαραδριοί (Charadriidae) στους οποίους περιλαμβάνονται οι Σφυριχτές και οι Καλημάνες και οι Σκολοπακίδες (Scolopacidae) στους οποίους περιλαμβάνονται οι Σκαλίδρες, οι Τρύγγες, οι Μπεκάτσες κ.ά.

Τα πουλιά αυτά εκτός από πρωταθλητές στη μετανάστευση (η Θαλασσολιμόζα κρατά το ρεκόρ που είναι συνεχής πτήση για 4 μερόνυχτα ώστε να βρεθεί από την Αλάσκα στην Ωκεανία!) είναι από τα πιο απειλούμενα, καθώς παρατηρείται μείωση στους πληθυσμούς σχεδόν των μισών από τα είδη που ζουν στον κόσμο σήμερα! Παράλληλα, από το ΚΠΕΝ Καλλονής, θα συντονιστεί η προσπάθεια καταγραφής όσο γίνεται περισσότερων ειδών και πληθυσμών τους στους υγροτόπους του νησιού από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου και ντόπιους και ξένους παρατηρητές πουλιών- περισσότερα στο www.lesvosbirds.gr- προκειμένου να εμπλουτιστεί με δεδομένα η παγκόσμια προσπάθεια καταγραφή. Οι καταγραφές παρυδάτιων διενεργούνται από εθελοντές και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να μελετηθεί η εξάπλωση, η αφθονία και οι πληθυσμιακές τάσεις των παρυδάτιων πουλιών, και αποτελούν το βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό της προστασίας τους.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλες τι ηλικίες. Κατά τη διάρκεια των δράσεων τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία Covid-19.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2251047033 και 2253028091 και στο διαδίκτυο: www.lesvosbirds.gr και facebook.com/kpenkallonis

 

To top