Χρυσή Βιτσιλάκη: “Η άνοδος των βάσεων μας βοηθάει να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση” [Vid]

Χρυσή Βιτσιλάκη: “Η άνοδος των βάσεων μας βοηθάει να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση” [Vid]

Θετικά σχολιάζει την άνοδο των βάσεων η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλώντας στον “Aeolos” τονίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια για ποιοτική εκπαίδευση. 

Ειδικότερα η κα. Βιτσιλάκη τόνισε ότι  «…Είναι θετική η άνοδος των βάσεων καθότι προφανώς ο συνδυασμός ενός μικρότερου αριθμού εισακτέων και σε συνδυασμό με το υψηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο των εισακτέων, μας βοηθάει περισσότερο στο να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση και να επανέλθουμε στο να στηρίζουμε την φοιτητό-κεντρική προσέγγιση για μια πραγματική μαθησιακή εμπειρία».

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία ίσχυσε από φέτος, οδήγησε στη μείωση των εισακτέων φοιτητών, συνολικά για όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς σύμφωνα με τα περσυνά στοιχεία, για το 2020 εισήχθησαν 3.696 φοιτητές, ενώ φέτος συνολικά σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εισήχθησαν 2.235 φοιτητές.

Τα νέα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη, είναι ακόμα πιο δυσάρεστα, καθώς ο αριθμός των εισακτέων ξεπέρασε κατά ελάχιστο τους μισούς φοιτητές από πέρυσι. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τους περσινούς πίνακες επιτυχόντων, εισήχθησαν 1.063, ενώ για φέτος, μόλις 646.

«Εκτιμώ ότι είμαστε ευχαριστημένοι, και παρόλες τις δυσκολίες το Πανεπιστήμιο Αιγαίοι είναι σε έναν καλό δρόμο, η μεγάλη πλειοψηφία των τμημάτων μας έχουν περίπου τον αριθμό που ήθελαν για μια ποιοτική εκπαίδευση, έχουν αριθμό τώρα που μπορεί να τα καταστήσει πιο λειτουργική την εκπαίδευση» μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, τονίζοντας στη συνέχεια πως «ζητούσαμε μικρότερο αριθμό εισακτέων πάντα από αυτόν που μας ερχόντουσαν»

Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο η κ. Βιτσιλάκη «Τα τμήματα έχουν τον αριθμό που χρειάζονται για να λειτουργήσει η πλειοψηφία τους. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τμημάτων έχουν μείωση αλλά διατηρούν έναν μεγάλο αριθμό εισακτέων, όπως τα Παιδαγωγικά, Ναυτιλίας, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κοινωνιολογία» 

Πράγματι όπως είπε η ίδια, τα παραπάνω τμήματα διατηρούν και φέτος το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων. Συγκεκριμένα, το τμήμα των Παιδαγωγικών το οποίο εδρεύει στη Ρόδο, φέτος συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, αγγίζοντας τους 341 φοιτητές, ενώ πέρυσι συνολικά 309. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου, με 390 φοιτητές, σε αντίθεση με φέτος που έπιασαν τη βάση εισαγωγής 167 υποψήφιοι.

Δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί και το μειωμένο ενδιαφέρον για το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη, αφού δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως με την Κλιματική Αλλαγή, και την ρύπανση που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον επηρεάζοντας το αρνητικά, οι μόλις 26 φοιτητές οι οποίοι πέρασαν στο συγκεκριμένο τμήμα, σε σύγκριση με πέρυσι όπου έφταναν τους 98, δημιουργεί ανησυχία σχετικά με το αν η κοινωνία μας είναι αρκετά ευαισθητοποιημένα σε αυτά τα θέματα.

«Ένας μικρός αριθμός τμημάτων έχουν πρόβλημα όσων αφορά τον αριθμό εισακτέων και φάνηκε ότι δεν έχουμε ευαισθητοποιηθεί για τα αντικείμενα που πραγματικά χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας όπως είναι αυτό του Περιβάλλοντος» χαρακτηριστικά είπε σε άλλο σημείο η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και το αν πρόκειται η μείωση των εισακτέων να οδηγήσει στην κατάργηση κάποιον τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σχετικά με αυτό η κ. Βιτσιλάκη τόνισε πως «Είναι θέμα μιας δικής μας εσωτερικής διαβούλευσης και χάραξης εσωτερικής στρατηγικής περί των σπουδών που θέλουμε να συνεχίσουμε να θεραπεύουμε, καθώς είναι λίγα τα τμήματα βασικών σπουδών που έχουμε όπως είναι το τμήμα Μαθηματικών, είναι μια γενικότερη ανασκόπηση που χρειάζεται για το πως μπορούν να υποστηριχθούν και οι βασικές επιστήμες, την στιγμή που οι νέοι στρέφονται στις εφαρμοσμένες επιστήμες οι οποίες συνδέονται με την αγορά εργασίας».

Η κατακόρυφη πτώση του τμήματος των Μαθηματικών της Σάμου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού πέρυσι εισήχθησαν 262, ενώ φέτος, μόλις 10.

To top