«Αποκριάτικες σάτιρες – Εθιμικά δρώμενα της Αγιάσου» παρουσίαση βιβλίου από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών

«Αποκριάτικες σάτιρες – Εθιμικά δρώμενα της Αγιάσου» παρουσίαση βιβλίου από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών

Τη νέα του δίτομη έκδοση παρουσίασε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», παρουσία πολλών Αγιασωτών, Λεσβίων και φίλων της Αγιάσου και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Οι δύο τόμοι των 820 σελίδων περιλαμβάνουν σάτιρες από τα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι τις μέρες μας και φέρουν τον τίτλο «Αποκριάτικες σάτιρες – Εθιμικά δρώμενα της Αγιάσου». Η συγγραφική επιμέλεια ανήκει στον καταξιωμένο Αγιασώτη συγγραφέα, ιστορικό, ερευνητή και διευθυντή του διμηνιαίου περιοδικού μας «Αγιάσος» Γιάννη Χατζηβασιλείου, τον οποίον ευχαριστούμε πολύ για την αφιλοκερδή προσφορά του στο Σύλλογο επί 43 χρόνια.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν δύο εκλεκτοί επιστήμονες: η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και ο κ. Νικόλαος Πετρόχειλος, ομότιμος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τους οποίους ο Σύλλογος ευχαριστεί πολύ.

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας κ. Γιάννης Χατζηβασιλείου, ενώ ενδιάμεσα απέδωσε αποσπάσματα από το βιβλίο ο κ. Χαδεμένος Παναγιώτης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών κ. Παναγιώτης Σταυρακέλης, ενώ το συντονισμό είχε ο κ. Βουνάτσος Σωτήρης δικηγόρος.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν η τρίτη που διοργανώθηκε προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για την πολύ σημαντική αυτή έκδοση, καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δύο παρουσιάσεις: στις 2 Αυγούστου στον αύλειο χώρο στα «Χάνια» της Παναγίας της Αγιάσου, και στις 9 Αυγούστου στο Πάρκο της Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, στο αρτοζαχαροπλαστείο Σουσαμλή. Ομιλητές στις δύο προηγούμενες παρουσιάσεις ήταν η κ. Αγγελική Ράλλη, ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο κ. Θεόδωρος Γραμματάς, ομότιμος καθηγητής Θεατρολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής ήταν ο διδάκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Σκορδάς Παναγιώτης, ενώ αποσπάσματα σατιρών απέδωσε ο κ. Παναγιώτης Κορομηλάς.

Χαιρετισμό είχε απευθύνει και πάλι ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών κ. Παναγιώτης Σταυρακέλης, και τις παρουσιάσεις είχε κλείσει  ο επιμελητής της έκδοσης κ. Γιάννης Χατζηβασιλείου.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών είναι περήφανος για το νέο του εκδοτικό επίτευγμα (με το οποίο συνεισφέρει τα μέγιστα στη διάσωση της πολιτιστικής παράδοσης της Αγιάσου και προσφέρει υλικό ανεκτίμητης αξίας για την επιστήμη της Διαλεκτολογίας και της Λαογραφίας), και ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία και των τριών παρουσιάσεων.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας θα έπρεπε να αποτελεί μέριμνα της πολιτείας και όχι των πολιτιστικών σωματείων, που ματώνουν οικονομικά για να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.

Τέλος, καλεί τους Αγιασώτες, το κοινό της Λέσβου και τους φιλολόγους, επιστήμονες, ιστορικούς, γλωσσολόγους και ερευνητές να προμηθευτούν τους δύο πολύτιμους τόμους, οι οποίοι διαβάζονται πολύ ευχάριστα, καθώς εμπερικλείουν το χιούμορ και το σκωπτικό πνεύμα των Αγιασωτών σατιρογράφων.

Οι βιβλιόφιλοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το αποθησαύρισμα της αγιασώτικης θυμοσοφίας μπορούν να απευθύνονται στον πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών κ. Παναγιώτη Σταυρακέλη, στο τηλ. 6978332526.

 

To top