Οδοιπορικό στην Βορειοδυτική Λέσβο

Οδοιπορικό στην Βορειοδυτική Λέσβο

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στη Βορειοδυτική Λέσβο παρουσίασε το travel.gr   και η Γεωργία Καρκάνη εστιάζοντας σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. 

Αδάμαστη η ομορφιά της βορειοδυτικής Λέσβου, ξερή, άγονη και ανεμοδαρμένη. Τόπος Άγριος και εν μέρει απρόσιτος λόγω της ηφαιστειογενούς υπόστασης του εδάφους του. Παράλληλα καταφύγιο και ζεστή αγκαλιά για όσους ψάχνουν «λιμάνι» στο θόρυβο και τα «κύματα» της καθημερινότητας. Βλέπεις ο αέρας φυσά αλλιώτικα εκεί πάνω γεννώντας την ανάγκη για απόλυτη ελευθερία.

Σκάλα Συκαμνιάς, Συκαμνιά: Στην ποδιά της Παναγιάς Γοργόνας
«Από τη μέση, από την καρδιά του ανθού της θάλασσας, βγαίνει η άνοιξη του Αιγαίου. Η Αναδυόμενη. Παντού πεταρίζουν άσπρες, γαλανές φτερούγες. Γιορτάζει ο αγέρας, η στεριά, τα λαφριά σύννεφα κι ο μεταξωτός ουρανός. Τα καράβια μέσα στο λιμάνι ισάρουν όλα τα πανιά να στεγνώσουν, κ’ είναι να κάθεσαι να τα βλέπεις»….(«Παναγιά Γοργόνα», Στρατής Μυριβήλης).
Με σήμα κατατεθέν την πιο τολμηρή μορφή της Παναγιάς η οποία μετουσιωμένη σε γοργόνα είναι η «οικοδέσποινα» του λευκού γραφικού ξωκλησιού που ως ζωηρός και ανήσυχος παρατηρητής κινεί τα νήματα στα καρέ των αναμνηστικών φωτογραφιών. Κάθε γωνιά αναβλύζει τον ασταμάτητο οργασμό έμπνευσης της φύσης με την παλέτα της να βάφει πυρόξανθα τα ηλιοβασιλέματα, ανταύγειες φωτιά επάνω σε ένα γαλάζιο βαθύ και ώριμο. Καλλιεργώντας μία διάθεση ατελείωτης σιέστας το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς βρίσκεται σε μία φάση εγρήγορσης. Οι βόλτες περιμετρικά του διαχρονική συνήθεια.

Σίγρι: Ο τόπος των θεών
Γη και ουρανός ένα. Σώμα και πνεύμα στην απόλυτη ταύτιση…. Εδώ ο τόπος θεών και ανθρώπων… Οι δαντελωτές ακτές ανάμεσα σε όρμους , βραχονησίδες και σπηλιές σε καλούν να ανακαλύψεις τα μυστικά τους.
Όταν λοιπόν θα πάτε εκεί στο ψαροχώρι που αγάπησε ο Καμύ και λατρεύουν οι σέρφερς και οι απανταχού εραστές του γραφικού και του ήσυχου τοπίου του αναζητήστε ένα πιάτο λαχταριστό. Γαρίδες με φρέσκο τραχανά, ένα έδεσμα γεμάτο θάλασσα και παράδοση…
Κοιτίδα πολιτισμού λόγω των απολιθωμάτων που διατηρούνται αναλλοίωτα στις εγκαταστάσεις του υπερσύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας το οποίο από το 2004 ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco. Ο λόγος μεταξύ άλλων για κορμούς κωνοφόρων και σεκόιας με κάποιους να αγγίζουν και τα 5 μέτρα ύψος . Τα 15 με 20 εκατομμύρια χρόνια ζωής τους και η επικάλυψη λάβας στο σώμα τους συνεχίζουν να διατηρούν ανεξάντλητο το ενδιαφέρον πλειάδας επιστημόνων καθώς και εκατοντάδων επισκεπτών που συρρέουν κάθε χρόνο να θαυμάσουν από κοντά το μυστήριο αυτό της φύσης. Η επίσκεψη στο Μουσείο πραγματικά εποικοδομητική ανοίγοντας τους γνωστικούς ορίζοντες γύρω από τη φυσική ιστορία του νησιού. Μόλυβος ή

Μήθυμνα: Μαγεία σε παρόντα χρόνο

«Έλα να πάμε από την Πέτρα ως τον Μόλυβο, ξυπόλητοι κι απέ στην Εφταλού» τραγουδά ο Παντελής Θαλασσινός.
Η Μήθυμνα (αρχαία ονομασία) ή Μόλυβος κατά τους Βυζαντινούς χρόνους
είναι μια κομψή πόλη στο βόρειο τμήμα της Λέσβου με την πανοραμική θέα, το κάστρο της, τα όμορφα εστιατόρια και μπαρ. Φημισμένος για τα μαγικά ηλιοβασιλέματα του…
Ένα γνήσιο μέρος, με το εξαιρετικά όμορφο κάστρο του 14ου αιώνα με θέα από τις μεσαιωνικές πολεμίστρες μάς ταξιδεύει στο Αιγαίο μέχρι τα μικρασιατικά παράλια.Κατοικείται από τους πιο φιλόξενους, τους πιο χαρούμενους και τους πιο υπερήφανους ανθρώπους που μπορεί κανείς να διανοηθεί, ένα μέρος στο οποίο ο καθένας θέλει πάντα να επιστρέφει.

Βατούσα: Σαν πίνακας ζωγραφικής
Το χωριό ιδρύθηκε κατά τον 10ο αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα πήρε το όνομά του από το επίθετο “βατόεσσα” που σημαίνει περιοχή όπου αφθονούν οι βάτοι ή από τη σύνθεση του επιθέτου “βατός” και της μετοχής “ούσα” που δίνει το όνομα Βατούσα δηλαδή προσβάσιμη.
Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τοίχοι, τα εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές δημιουργούν μια μόνιμη σύνδεση με το παρελθόν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χωριό έχουν δύο εκκλησίες: η Εκκλησία των Ταξιαρχών που χρονολογείται από το 1832 και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1850. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει το καμπαναριό της.
Το Λαογραφικό Μουσείο της Βατούσας στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Λέσβου, το αρχοντικό Γώγου. Βρίσκεται στην πάνω πλατεία του χωριού εκθέτει διάφορες απόψεις της ζωής στα χωριά με ιστορικές φωτογραφίες, ρούχα, μαγειρικά σκεύη και μία έκθεση από ντόπιους καλλιτέχνες. Στο ισόγειο φιλοξενείται η βιβλιοθήκη της οικογένειας Γώγου-Καλλιγέρη, ενώ στον όροφο εκτίθενται κεντητές φορεσιές, μεσοφόρια και άλλα ενδύματα. Στους ίδιους χώρους γίνονται και περιοδικές εκθέσεις.

Πηγή: travel.gr

To top