Αντιδράσεις για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων

Αντιδράσεις για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων

Αντιδράσεις φέρνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο καταργούνται από τον Ιανουάριο του 2024 ΝΠΔΔ και Κοινωφελείς Επιχειρήσεων.

Αυτή η κίνηση μάλιστα χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και απέστειλε  ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών τους βουλευτές Νομού Λέσβου, Υποψήφιους Περιφέρειας και Δήμων Λέσβου και ΜΜΕ ενημερώνοντας για τα προβλήματα που θα επιφέρει αυτή η κατάργηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Καταργούν Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα, αδιαφορώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις στους συνδημότες και ιδιαίτερα στους Μαθητές.

Με  αιφνιδιαστικές διαδικασίες μέσα σε προεκλογική περίοδο, το Υπουργείο Εσωτερικών νομοθετεί την κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, που λειτουργούν με αρμοδιότητες στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στον Τουρισμό και στην Κοινωνική Προστασία. Προωθεί τη παύση της λειτουργίας τους στις 31-12-2023 ημέρα λήξης της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, αφήνοντας τις νέες δημοτικές αρχές (που θα αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου 2024), χωρίς δυνατότητες αξιοποίησής τους. Το χειρότερο είναι ότι καταργεί τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών, προωθώντας την παύση λειτουργίας τους στις 30 Ιουνίου 2024.

Οι αυταρχικές και αντικοινωνικές αυτές καταργήσεις, σημαίνουν ότι και για τις παραμικρές ενέργειες, εκδηλώσεις, προμήθειες, επισκευές, μικρά έργα κ.λ.π., θα πρέπει να αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια και οι Οικονομικές Επιτροπές και να διεκπεραιώνονται μέσα από τις ήδη βεβαρυμμένες κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων. Πως θα καλύπτονται οι καθημερινές  ανάγκες Σχολείων, Πολιτιστικών Χώρων, Αθλητικών Χώρων, Κοινωνικών Υπηρεσιών ;

Μέσω των Δημοτικών Νομικών Προσώπων, τα Συμβούλια των Κοινοτήτων λύνουν αρκετά μικροπροβλήματα καθημερινότητας των συγχωριανών μας, που ήταν δύσκολο ή αδύνατο να αντιμετωπισθούν από τις υπηρεσίες των Δήμων. Από την 1η Ιανουαρίου τα παραπάνω θα είναι στον αέρα και όσοι εκλεγούν Πρόεδροι Κοινοτήτων θα τριγυρίζουν στα γραφεία αντιδημάρχων και υπηρεσιών, για να προωθήσουν δαιδαλώδεις αργόσυρτες διαδικασίες, με αμφίβολα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια μεγαλύτερη υποβάθμιση συνθηκών διαβίωσης στα Σχολεία, στα Χωριά και στις Πόλεις.

Με απαράδεκτο θλιβερό δεδομένο ότι τα Συμβούλια της Κεντρικής Ένωσης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλούμε κάθε Βουλευτή και κάθε Υποψήφιο στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη 2023, να τοποθετηθεί δημόσια και να διεκδικήσει μαζί μας την απόσυρση του νομοσχεδίου με τις προωθούμενες αντικοινωνικές καταργήσεις.

To top