Αποζημιώσεις προς τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Χίου ζητά η Αγλαϊα Κυρίτση

Αποζημιώσεις προς τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Χίου ζητά η Αγλαϊα Κυρίτση

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών στη Χίου  τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, λόγω της μικρής παραγωγής, καθώς επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες , επεσήμανε σε επιστολή  προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Βρουλή η Περιφερειακή Σύμβουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαϊα Κυρίτση.  Η κα. Κυρίτση ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που γιγαντώθηκαν την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με πυξίδα την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αξιώσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών και το υπέρογκο κόστος παραγωγής, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα με την καρπόδεση της ελιάς.
Η νέα ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή μας εξελίσσεται καταστροφικά. Οι καιρικές συνθήκες στη Χίο, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην γονιμοποίηση των ανθών της ελιάς με τα προβλήματα να εντοπίζονται ιδιαίτερα στις περιοχές των Μαστιχοχωρίων, των Καμποχώρων, του Αγίου Μηνά, της Ιωνίας, της Βορειοανατολικής και Δυτικής Χίου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες την Άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, περίοδος της καρποδεσίας, προκάλεσαν το φαινόμενο της “ακαρπίας”, δηλαδή της ανθόπτωσης, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μικρή ή και μηδενική σε αρκετές περιπτώσεις, παρ ότι η φετινή χρονια διαφαινόταν ως «χρονιά του λαδιού».
Και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες, δεν πέρασε ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι ζημιές υπάρχουν. Ούτε φυσικά έχει δει κανένας ευρώ αποζημίωσης. Και όλα αυτά, ενώ οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν το μεγάλο κόστος παραγωγής, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, το υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι λοιπόν ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση τους.
Ζητάμε η περιφέρεια να ενσκύψει σοβαρά στο πρόβλημα και να απαιτήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άμεση διευθέτηση του «καυτού» προβλήματος των ελαιοπαραγωγών μας διεκδικώντας :
– Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων, ώστε να αποτυπωθεί επίσημα το μέγεθος της καταστροφής των ελαιοπαραγωγών
– Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης.
– Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

To top