Νότης Μηταράκης:«Κάποιοι είτε για οικονομικούς είτε για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να επαναληφθεί το 2015»

Νότης Μηταράκης:«Κάποιοι είτε για οικονομικούς είτε για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να επαναληφθεί το 2015»

Την οργανωμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού που δέχεται σε πολλαπλά μέτωπα η Ευρώπη, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορα της. Το είπε ξεκάθαρα χθες και ο Πρωθυπουργός. Και στη θάλασσα και με το φράχτη στα χερσαία σύνορα μας. Η χώρα μας έχει σύνορα. Τα προστατεύουμε, όμως, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Κάνουμε αυτό που μας επιτρέπει ο νόμος. Αποτρέπουμε και δεν επιτρέπουμε παράνομη είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα” και προσέθεσε πως “φέτος, έχουμε τις λιγότερες απώλειες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος”.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε πως κατηγορίες για επαναπροωθήσεις “έχουμε ακούσει από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από πολλές ΜΚΟ. Υπάρχουν κάποιοι που είτε για οικονομικούς είτε για ιδεολογικούς λόγους, θέλουν να επαναληφθεί το 2015”.
Εν συνεχεία, ανέφερε πως “η Frontex ελέγχθηκε από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση του λέει πως δεν υπάρχει παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων της Ε.Ε. είτε από την πλευρά της Frontex είτε από την πλευρά της Ελλάδας. Υπήρξαν 280 περιστατικά, που η τουρκική ακτοφυλακή κατέθεσε και εξετάστηκαν από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό”.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι αυτός που σίγουρα θα ήθελε η Τουρκία, χάρη στη χώρα μας. Επειδή μπορέσαμε εμείς να φυλάξουμε τα σύνορα μας από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, με τις ροές, φέτος, να είναι μειωμένες κατά 90%, αυτό δημιουργεί μια μεγάλη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά fora”.
“Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση του 2016. Πρώτον, να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις από τα τουρκικά εδάφη. Κάθε βάρκα στο Αιγαίο είναι μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι μια αποτυχία της Τουρκίας να εφαρμόσει την συμφωνία. Δεύτερον, να δεχθεί τις επιστροφές όσων ήρθαν παράτυπα στη χώρα μας, κρίθηκε η υπόθεση τους και τελεσίδικα δε δικαιούνται άσυλο”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

To top