Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χαιρετίζει τις αποφάσεις για δρομολογούμενα έργα στην παραλία Ερεσού

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χαιρετίζει τις αποφάσεις  για δρομολογούμενα έργα στην παραλία Ερεσού

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, για ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων στην παραλία της Σκάλας Ερεσού και την αναστολή κατασκευής του θεματικού πάρκου στην τοποθεσία Αφεντέλι.

Όπως σημειώνει «Τη στιγμή που αναμένεται η απόφαση από το ΣτΕ για την επαναχάραξη των γραμμών του Αιγιαλού, οι έντονες πιέσεις των κατοίκων κατάφεραν να οδηγήσουν σε αναδίπλωση τη δημοτική αρχή, δίνοντας το μήνυμα ότι ο συντεταγμένος αγώνας, μπορεί να είναι νικηφόρος.

Δεν υπάρχει χρόνος για κανένα εφησυχασμό.

Τον προηγούμενο μήνα, κιόλας ολοκληρώθηκε η διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ για το σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, όπου στο άρθρο 5 για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καταλύεται ο χαρακτήρας της παράκτιας ζώνης ως κοινόχρηστο αγαθό και ως περιβαλλοντικός πόρος. Περιλαμβάνει πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις, οι οποίες «επιτρέπουν συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού». Και παράλληλα «επιτρέπουν τη παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα».

Ένας τέτοιος νόμος, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες, όχι μόνο στον αγώνα των Ερεσιωτών για την ακύρωση της λαθεμένης χάραξης, αλλά και στο σύνολο της επικράτειας, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάγια. Η στροφή προς ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, καθώς, ήδη βιώνουμε σε όλο και μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες ενός κερδοσκοπικού μοντέλου υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Στεκόμαστε δίπλα στα κινήματα πολιτών, με στόχο την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών.

Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με κάθε προοδευτικό πολίτη, για την υπεράσπιση του φυσικού πλούτου του νησιού μας».

To top