Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοικτά της Χίου

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοικτά της Χίου

Δυο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής εννιά ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χίου.

Το ένα πλοίο, σημαίας Βανουάτου, έχει 13 άτομα πλήρωμα και το άλλο, σημαίας Σιγκαπούρης, 19 άτομα πλήρωμα– όλοι τους αλλοδαποί σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές από τους πλοιάρχους για τραυματίες.

Ο καιρός στην περιοχή είναι καλός και στο σημείο σπεύδουν, για παροχή βοήθειας, έξi σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και άλλα παραπλέοντα πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα δυο πλοία έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο κυβερνήτης των τουρκικών συμφερόντων πλοίο ΑΝΤ δεν δέχθηκε να παρασχεθεί βοήθεια από τις ελληνικές αρχές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για  σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.
Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία  (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

To top