MO – TO Key: Μουσική Εκπαίδευση και Ώθηση για Δημιουργία

MO – TO Key: Μουσική Εκπαίδευση και Ώθηση για Δημιουργία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα MO – TO Key, με την συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων Κεραμίου και Άγρας, του Δημοτικού Σχολείο Βαρειάς και και του Εθνικού Ωδείου Μυτιλήνης, με τη δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Το πρόγραμμα είχε και φέτος πολύ θερμή ανταπόκριση από τα σχολεία και τους μαθητές και ξεκίνησε με ένα εργαστήριο, όπου τα παιδιά έμαθαν και εκπαιδεύτηκαν σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης ενός πολιτιστικού γεγονότος, στην περίπτωση μας μιας συναυλίας. Από την οργάνωση της φιλοξενίας του καλλιτέχνη και τη διαφήμιση, μέχρι την προετοιμασία του χώρου, τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης. Τρεις νέοι και χαρισματικοί σολίστ με σημαντικές διακρίσεις, η γερμανίδα πιανίστρια Josefa Schmidt, η βιολίστρια Valerie Schweighofer και ο τσελίστας Michael Schmitz, «υιοθετήθηκαν» και φιλοξενήθηκαν από τα συμμετέχοντα σχολεία. Οι μαθητές, με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας του ΔΙΦΕΜΜ, σχεδίασαν και διοργάνωσαν αυτόνομα από μία συναυλία στα σχολεία τους στις 16 και 17 Μαΐου.

Για πρώτη φορά μάλιστα, με δική τους πρωτοβουλία, συνεργάστηκαν 2 σχολεία για την «υιοθεσία» της μουσικού Valerie Schweighofer: τα Δημοτικά Σχολεία Κεραμίου και Άγρας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έδωσε τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο φετινό πρόγραμμα περισσότεροι μαθητές και μάλιστα από σχολεία με μικρό μαθητικό πληθυσμό και περιορισμένες δυνατότητες να υποστηρίξουν αυτόνομα μια τέτοια δράση. Επιπρόσθετα, η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε σε μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή συναυλία στις 18 Μαΐου με τους τρεις καλλιτέχνες στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Το ΜΟ-TO Key που πραγματοποιείται στο νησί από το 2017, είναι μία πλατφόρμα δράσης που όχι μόνο εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική, αλλά τους παρέχει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα και με τη συμβολή διεθνών, ταλαντούχων μουσικών που έρχονται για το σκοπό αυτό στη Λέσβο από όλη την Ευρώπη, να προσφέρουν ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΟ-TO Key πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και με την πολύτιμη συμβολή του Δήμου Δυτικής Λέσβου και των εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων.

To top