Σκληρή κριτική προς την Κυβέρνηση ασκεί με ανακοίνωσή του, το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου, σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Στην ανακοίνωση το ΣΥΡΙΖΑ θίγει και τα θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς, την τουριστική κίνηση και το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
H επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η έκρηξη κρουσμάτων, η αύξηση των εισαγωγών στις κλινικές covid των νοσοκομείων, η χαρακτηριστική πλέον μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, πιστοποιεί τη συνολικά αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. Ο στόχος του 70% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στις αρχές του καλοκαιριού, αποδείχθηκε «όνειρο θερινής νυκτός».
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε να «θωρακίσει» τη Δημόσια Υγεία, ούτε την τουριστική οικονομία. Δημιούργησε για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, ένα κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία για την πορεία της πανδημίας. Επένδυσε στο μήνυμα ότι «με τον εμβολιασμό ξεμπερδεύουμε με τον ιό και επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή μας χωρίς περιορισμούς». Αυτό ήταν ένα λάθος μήνυμα και μεταξύ άλλων ενίσχυσε το σκεπτικισμό για τα εμβόλια.
Και μέσα σ΄ αυτό τη κλίμα της αποτυχίας και του πανικού, η κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμα φορά τη «γραμμή» του αυταρχισμού και του διχασμού και όχι της πειθούς και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Στο όνομα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, επιβάλλει ένα μέτρο που δεν απαντά στο μείζον πρόβλημα της ανεπαρκούς ανοσιακής προστασίας της κοινωνίας, έναντι της μετάλλαξης (δ) και του 4ου επιδημικού κύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να επιτύχει τη συλλογική ανοσία και την προστασία ευάλωτων ομάδων, με ένα τρόπο απαράδεκτο. Η ρητή νομοθετική ρύθμιση για αναστολή καθηκόντων και μη καταβολή αποδοχών από 01/09/2021, σε προσωπικό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει νοσήσει, στην πράξη σημαίνει απολύσεις εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές και συμβασιούχων σε δομές του ΕΣΥ και σε προνοιακά ιδρύματα. Ειδικά στο δημόσιο τομέα, το Κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική. Είναι ο ορισμός «κοινωνικής βαρβαρότητας» με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία. Στην πραγματικότητα επανέρχεται με νέους όρους η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. Το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία όχι απλά δεν προστατεύεται αλλά δέχεται επίθεση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει στο φόβο για την ανεργία και τη φτωχοποίηση, στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην «αγανάκτηση» των εμβολιασμένων. Έτσι όμως, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση εμπιστοσύνης μερίδας της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία και στους θεσμούς της, αλλά αντίθετα υπονομεύει τον καθολικό εμβολιασμό και την ίδια τη Δημόσια Υγεία. Επιδιώκει, γι’ άλλη μια φορά, να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να στοχοποιήσει εργαζόμενους, πολίτες και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ότι πάλι εκείνοι είναι που ευθύνονται για την αποτυχία των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποποιείται έτσι των τραγικών ευθυνών που έχει, συνολικά για τη διαχείριση της πανδημίας και για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Μετά από τρία κύματα της πανδημίας, δεν ενίσχυσαν το σύστημα υγείας, δεν έκαναν τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων, πάρα μόνο «ανακάτεψαν την τράπουλα», μετακινώντας προσωπικό μεταξύ των βαθμίδων και των δομών του συστήματος. Δημιούργησαν νοσοκομεία «μιας νόσου», «στράγγιξαν» το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ «περιποιήθηκαν» με την πρέπουσα – για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση – ευγένεια τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νησί μας. Χωρίς νέες προσλήψεις, το ίδιο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ), μήνες τώρα, μάχεται αγόγγυστα να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά αυξημένες απαιτήσεις, τόσο της πανδημίας όσο και όλων των άλλων υγειονομικών αναγκών και απαιτήσεων που προκύπτουν στο νησί. Την ιίδια ώρα που παραμένουν υποστελεχωμένα καίρια τμήματα του Νοσοκομείου
Η προστασία της Δημόσιας Υγείας κρίνεται σε πολλά επίπεδα όπως ο καθολικός εμβολιασμός με προτεραιότητα σε ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση, πρόληψη διασποράς στους χώρους εργασίας-αναψυχής, ενίσχυση του ΕΣΥ, έμφαση στην ΠΦΥ και στην προνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων, μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, κατ’ οίκον φροντίδα κλπ. Και όχι μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη ενός τμήματος εργαζομένων στην Υγεία. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Τίποτα!
Αντίθετα είναι έτοιμοι να θέσουν σε υποχρεωτική αργία χιλιάδες εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, να αποσταθεροποιήσουν ολοκληρωτικά το ΕΣΥ και να ανοίξουν το δρόμο σε ιδιωτικές εταιρίες, να αναλάβουν κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του συστήματος.
Δεν αμφισβητείται η ανάγκη συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων) να εκτελούνται από εμβολιασμένο προσωπικό. Αμφισβητείται το «δικαίωμα» της κυβέρνησης να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης. Αμφισβητείται το «δικαίωμα» της κυβέρνησης να διχάσει τους εργαζόμενους σε μια εποχή που απαιτείται συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας.
Με το 4ο επιδημικό κύμα να καλπάζει, δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για τελεσίγραφα και εκδικητικές συμπεριφορές προς τους εργαζόμενους. Η εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού σε δομές Υγείας και Πρόνοιας πρέπει να ανασταλεί. Η μέριμνα για την ασφαλή φροντίδα ασθενών και ευάλωτων ανθρώπων, πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «θωράκισης» του ΕΣΥ και της κοινωνίας και κυρίως, με πολιτική βούληση για σοβαρή επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για την επερχόμενη λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και τότε θα θυμηθούν κάποιοι την τύχη της τελευταίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που ανάλαβε μια ανάλογη ευθύνη.