Εξορμήσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Εξορμήσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Άνοιξη ενημέρωσης για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου είναι η φετινή. Στην τελευταία χρονιά του το πρόγραμμα ευελπιστεί να δώσει μια ιδιαίτερη ευκαιρία γνωριμίας με τους μοναδικούς και πολύτιμους υγροτόπους του νησιού μας σε μαθητές, επισκέπτες και το ευρύ κοινό.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορμήσει σε υγροτόπους (έλος Παρακοίλων, λίμνη Μετοχίου και Αλυκή Καλλονής) σχολεία από όλη τη Λέσβο: το Δημοτικό και Γυμνάσιο Καλλονής, το Δημοτικό Βαρειάς, το Νηπιαγωγείο Σκάλας Καλλονής, το Νηπιαγωγείο Παρακοίλων με αρκετά ακόμη σχολεία να έχουν κλείσει το «ραντεβού» τους για το επόμενο διάστημα. Σχολεία από την Αθήνα (Γυμνάσια και Λύκεια), επίσης, εντάσσουν στο πρόγραμμά τους τους υγροτόπους μας και ακόμη φοιτητές από το Deree (Περιβαλλοντικών Σπουδών) και το μεταπτυχιακό MESPOM του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 8 εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και την περίοδο των πασχαλινών διακοπών ανοιχτές για κάθε ενδιαφερόμενο/η. Στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού, τους υγροτόπους της Σκάλας Καλλονής και την Αλυκή Καλλονής.

Στις εξορμήσεις αυτές χρησιμοποιείται η «παρατήρηση πουλιών» ως εργαλείο για να γνωρίσουμε καλύτερα κάθε υγρότοπο. Ο/Η κάθε συμμετέχων/ουσα στις δραστηριότητες αυτές έχει το ατομικό του/της ζευγάρι κυάλια και τη δυνατότητα χρήσης τηλεσκοπίου με την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου.

Νέα εξόρμηση στο Απολιθωμένο Δάσος

Το Σάββατο που μας έρχεται (27/05) θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανοιξιάτικη εξόρμησή μας κατά τις ώρες 09:00-11:00, στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους (θέση Μπαλή Αλώνια, αριστερά, πριν να κατέβουμε στο Σίγρι), όπου θα παρατηρήσουμε τα μοναδικά πουλιά των φρυγάνων και πως επωφελούνται από τα «γκιόλια» – τα μικρά λιμνία που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της κεντρικής και δυτικής Λέσβου για το πότισμα των ζώων τους – σχηματίζοντας ένα πολύτιμο δίκτυο μικρών υγροτόπων.

Για τη συμμετοχή στις εξορμήσεις δε χρειάζεται κάποια εμπειρία με την παρατήρηση πουλιών. Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνονται οι δράσεις είναι από 10 ετών και πάνω. Θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής.

Οι εξορμήσεις στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Η Πράξη περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και μαθητών (της Λέσβου και σχολείων από όλη τη χώρα) για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων στη φύση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033, 6972809610 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

To top