Γιάννης Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες»

Γιάννης Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες»

Παρέμβαση για το ρόλο των Τοπικών Κοινοτήτων έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Δημοτικές  κοινότητες.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής : «Ολοκληρώνοντας τις προεκλογικές μας   επισκέψεις σε δεκάδες κοινότητες της Λέσβου και της Λήμνου και τις επαφές με δεκάδες Προέδρους Κοινοτήτων και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, οφείλω να επαναλάβω την πάγια θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ρόλο των Τοπικών Κοινοτήτων.

Εξαιτίας της νομοθέτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη (4804/2021 και 5043/2023), οι αυτόνομοι συνδυασμοί για τις Δημοτικές Κοινότητες καταργήθηκαν και όλοι οι υποψήφιοι για τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι υποχρεωμένοι στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου να ενταχθούν στους Συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.

Συμπολίτες μας κάθε παράταξης και πολιτικής προτίμησης χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν στα χωριά τους Πρόεδρο και συμβούλους όποιους εκείνοι θέλουν (όπως έγινε στις εκλογές του 2019 με τον «Κλεισθένη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς με τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουν στο εκβιαστικό δίλημμα να επιλέξουν Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας από τον ίδιο συνδυασμό. Ειδικά σε κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων, το 60% των συμβούλων θα ορίζεται από τον συνδυασμό του Δημάρχου, ακόμα και αν στη συγκεκριμένη κοινότητα θα έχουν μειοψηφήσει. Ενώ οι Πρόεδροι Κοινοτήτων που διαγράφονται από τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου παύονται και από τη θέση τους, έτσι ώστε να πειθαρχεί κάθε Πρόεδρος και να μην γίνεται «ενοχλητικός» στη δημοτική αρχή για λογαριασμό των συγχωριανών του.
Οι αντιδημοκρατικές διατάξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα απομακρύνουν πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη έμπειρα αλλά και εκλεγμένα για πρώτη φορά, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματων των χωριών τους.
Δεσμεύομαι πως η ερχόμενη προοδευτική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει τις αντιδημοκρατικές διατάξεις που υπαγορεύουν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες των κοινοτήτων, και θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τις Δημοτικές Κοινότητες, καθώς και την εξασφάλιση αυξημένων πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των χωριών. Στην κάλπη της Κυριακής υπογράφουμε Συμβόλαιο Αλλαγής με τους ανθρώπους που νοιάζονται για τα χωριά τους.

To top