Γ. Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες»

Γ. Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες»

Ολοκληρώνοντας τις προεκλογικές του επισκέψεις σε δεκάδες κοινότητες της Λέσβου και της Λήμνου και τις επαφές με δεκάδες Προέδρους Κοινοτήτων και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Μπουρνούς δεσμεύτηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις κοινότητες.

Συγκεκριμένα ο κος Μπουρνούς στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

Εξαιτίας της νομοθέτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη (4804/2021 και 5043/2023), οι αυτόνομοι συνδυασμοί για τις Δημοτικές Κοινότητες καταργήθηκαν και όλοι οι υποψήφιοι για ταΣυμβούλια Κοινοτήτων είναι υποχρεωμένοι στιςδημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου να ενταχθούν στους Συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.

Συμπολίτες μας κάθε παράταξης και πολιτικής προτίμησης χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν στα χωριά τους Πρόεδρο και συμβούλουςόποιους εκείνοι θέλουν (όπως έγινε στις εκλογές του 2019 με τον «Κλεισθένη» της κυβέρνησης τουΣΥΡΙΖΑ), καθώς με τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουν στο εκβιαστικό δίλημμα να επιλέξουν Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας από τον ίδιο συνδυασμό. Ειδικά σε κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων, το 60% των συμβούλων θα ορίζεται από τον συνδυασμό του Δημάρχου, ακόμα και αν στη συγκεκριμένη κοινότητα θα έχουν μειοψηφήσει. Ενώ οι Πρόεδροι Κοινοτήτων που διαγράφονται από τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου παύονται και από τη θέση τους, έτσι ώστε να πειθαρχεί κάθε Πρόεδρος και να μην γίνεται «ενοχλητικός» στη δημοτική αρχή για λογαριασμό των συγχωριανών του.

Οι αντιδημοκρατικές διατάξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα απομακρύνουν πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη έμπειρα αλλά και εκλεγμένα για πρώτη φορά, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματων των χωριών τους.

Δεσμεύομαι πως η ερχόμενη προοδευτική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει τιςαντιδημοκρατικές διατάξεις που υπαγορεύουν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες των κοινοτήτων, και θα επαναφέρει τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τις Δημοτικές Κοινότητες, καθώς και την εξασφάλιση αυξημένων πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των χωριών. Στην κάλπη τηςΚυριακής υπογράφουμε Συμβόλαιο Αλλαγής με τους ανθρώπους που νοιάζονται για τα χωριά τους.

To top