Αυτοψία σε δάση στην Καλλονή για την ξήρανση των πεύκων: Παράσιτο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Αυτοψία σε δάση στην Καλλονή για την ξήρανση των πεύκων: Παράσιτο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Αυτοψία σε δασικές περιοχές στην Καλλονή  όπου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ξήρανσης των πεύκων πραγματοποίησε την Τετάρτη  μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, εντομολόγος του εργαστηρίου βιολογικής καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μυλωνάς. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται η ύπαρξη παράσιτου που πιθανόν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας βλάπτει τα πεύκα.
Ειδικότερα, ο  κ. Μυλωνάς, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή-Κοκκινέλλη και στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, πραγματοποίησε κάποιες πρώτες αυτοψίες σε πεύκα στα ενδεικτικά δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής και λαμβάνοντας τα δείγματα θα προβεί πίσω στην Αθήνα σε ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις. Ωστόσο από την πρώτη κιόλας επαφή, διαφαίνεται πως οι φόβοι που έχουν ήδη εκφραστεί για το φαινόμενο, επιβεβαιώνονται για την ύπαρξη απειλητικού παράσιτου που πιθανόν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, βλάπτει τα πεύκα.
Ο Δήμαρχος, παρουσία και του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα Αξή, μετά τις αυτοψίες συζήτησε με τον κ. Μυλωνά για τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή του πευκοδάσους και αμέσως μετά την εξαγωγή των επιστημονικών συμπερασμάτων από τα δείγματα που ελήφθησαν, αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή.
«Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Μπενάκειου Ινστιτούτου κ. Αλέξανδρο Σαμαρά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και τον εντομολόγο-Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Παναγιώτη Μυλωνά που πραγματοποίησε τη σημερινή αυτοψία. Η συνεργασία μας μόλις ξεκίνησε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που παρατηρείται στα δάση μας, βάσει των οδηγιών που θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

 

To top