Τραγωδία στη Χίο : Χωρίς σωσίβια οι 27 επιβαίνοντες της βάρκας που σκίστηκε από το βάρος

Τραγωδία στη Χίο : Χωρίς σωσίβια οι 27 επιβαίνοντες της βάρκας που σκίστηκε από το βάρος

Τέσσερις νεκροί μεταξύ των οποίων τρία ανήλικα κορίτσια  και μια γυναίκα είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε τις πρωΪνές ώρες σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά της Χίου.

Το ναυάγιο σημειώθηκε όταν φουσκωτή βάρκα με 27 επιβαίνοντες βυθίσθηκε εν μέσω θαλασσοταραχής, ανοιχτά της Χίου.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη ημιβυθισμένης βάρκας στην περιοχή και αμέσως ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση διάσωσης.
Συνολικά, διασώθηκαν είκοσι δύο (22) άτομα από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και σκάφη του λιμενικού . Ειδικότερα διεσώθηκαν 14 άνδρες – 07 γυναίκες – 01 παιδί ενώ και ανασύρθηκαν τέσσερις (04) σοροί (03 ανήλικα κορίτσια – 01 γυναίκα) οι οποίοι δεν έφεραν ατομικά σωσίβια. Αγνοείται ακόμη ένα (01) άτομο.
Στην επιχείρηση διάσωσης πηραν μέρος εκτός από δυνάμεις του λιμενικού, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία (03) αλιευτικά σκάφη και τρία (03) παραπλέοντα πλοία.
Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 bf.
Η βάρκα είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση του κάτω τμήματος της βάρκας και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας από τους επιβαίνοντες δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.
Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου.
«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο- τόνισε σε δήλωσή του ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Η εγκληματική αδιαφορία των κυκλωμάτων διακίνησης για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο.
Εκφράζω την οδύνη όλων μας για το τραγικό αυτό γεγονός» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Τα Κυκλώματα των λαθροδιακινητών που στέλνουν τους μετανάστες ουσιαστικά στο θάνατο, κατήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καλώντας παράλληλα την τουρκία να κάνει περισσότερα για ν’ αποτρέψει αυτές τις εγκληματικές συμμορίες.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών απο εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης
«Οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά κατέληξε ο ίδιος.

 

To top