Γνωριμία με το ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά

Γνωριμία με το ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά

Το ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, παρουσίασε σε εκπροσώπους των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και δημοσιογράφους  τοπικών ΜΜΕ το Σάββατο 6 Μαΐου ο Πρόεδρος της  Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκος Σηφουνάκης.

Πριν την έναρξη της ξενάγησης ο Ν. Σηφουνάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από 20 μήνες για την πλήρη ανακαίνιση των χώρων του Μουσείου και την εκθεσιακή παρουσίαση των ιστορικών εκθεμάτων του. 

Μεταξύ των έργων που εκτελέστηκαν είναι:

– Ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών- στεγών (εμβαδού 1.267 τ.μ.),

– Αντικατάσταση όλων των 55 κουφωμάτων (θυρών και παραθύρων),

– Ανακατασκευή Βιομηχανικού Δαπέδου συνολικής επιφάνειας 503,30

-Νέα κατασκευή και συντήρηση Ξύλινων Δαπέδων, καθώς και συντήρηση δαπέδων σε τμήματα της Αίθουσας Εισόδου και σε τμήματα του Εσωτερικού Καφενείου, αλλά και των ραμπών 80,12 τ.μ.
-Αντικατάσταση των Ηλεκτρολογικών και Ηχητικών Συστημάτων,
-Νέα εγκατάσταση Συστήματος Πυρόσβεσης με Νέο Εξωτερικό Δίκτυο, Νέο Πιεστικό Συγκρότημα, Νέα Δεξαμενή Νερού, κ.α.
Εξωραϊσμός των εξωτερικών χώρων στην Μεγάλη Αυλή, πέριξ των Μπατών της βόρειας εισόδου, του υπαίθριου μικρού θεάτρου έμπροσθεν των Μπατών, πέριξ της χαβούζας κ.α.
-Νέος φωτισμός με νέα επιτοίχια φανάρια σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στους υπέθριους εσωτερικούς χώρους
-Νέο σύστημα συναγερμού και καμερών καταγραφής
-Αναδιάταξη του φωτισμού στις Αίθουσες Αρχείου, Πινακοθήκης, και εισόδου
-Πλήρης ανακατασκευή της στέγης της Αίθουσας Ελύτη και μέρους της αίθουσας κυρίας εισόδου
-Νέα σιδερένια στέγαστρα προστασίας των κύριων εξωτερικών θυρών. Το σχέδιο βασίστηκε σε παλαιότερη σιδεροκατασκευή στεγάστρου, που διεσώθει στην πρόσοψη του κτηρίου και υπάρχει ακόμα
-Νέοι χρωματισμοί των εσωτερικών χώρων και κουφωμάτων
-Τσιμεντενέσεις σε σημεία ρηγματώσεων λιθοδομής (αίθουσα Ελύτη, Μπατές)
-Μονώσεις των θεμελίων εξωτερικά των κτηρίων του Αρχείου και της Πινακοθήκης
-Ανακατασκευή των κορνιζών από σοβά και σχιστόπλακες σε όλες τις απολήξεις των στεγών
-Ανακατασκευή του σοβά των μαντωμάτων σε θύρες και παράθυρα
-Συντήρηση όλων των σιδεροκατασκευών (σιδεριές παραθύρων, αλλά και μηχανημάτων)
Τοποθετήθηκαν Νέες Ξύλινες κατασκευές (εσωτερικά κιόσκια- ανεμοφράκτες) στην αίθουσα της κύριας εισόδου, αλλά και των δυο Λαδαποθηκών, προκειμένου να διατηρείται σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία

 

Νέα Μουσειολογική παρουσίαση 
Στην είσοδο του κτιρίου έχει τοποθετηθεί  ένα εντυπωσιακό έκθεση,  Αρχαίος Διπλός Ληνός, Μνημειακό Αρχαιολογικό Αντικείμενο των Ελληνιστικών χρόνων (2ος – 3ος π.Χ. αιώνας), και νέα παρουσίασή του. Έχει γίνει  νέα σήμανση των χώρων και των αντικειμένων με επεξηγηματικές λεζάντες, σε σύγχρονη σχεδίαση.

Ο Ιστορικός Μηχανολογικός Εξοπλισμός του εργοστασίου Αφων Ισηγόνη της Σμύρνης συντηρήθηκε και κατέστη λειτουργικός.

Αναδιατάχθηκαν τα εξωτερικώς ευρισκόμενα διάφορα μεγάλα σιδερένια σκεύη, και το παλαιό κάρο μεταφοράς των βαρελιών, προστατευόμενα πλέον από το νέο σιδερένιο στέγαστρο στην εξωτερική πλευρά της αίθουσας εισόδου.

Ηλεκτροκίνηση του ιστορικού εξοπλισμού 
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας μέσω Μηχανισμού Ηλεκτροκίνησης, του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Μουσείου.Αυτό σημαίνει ότι ένας Μύλος, μία Αντλία και ένα Πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν λειτουργούν πλήρως και συνεχώς.

Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο  θα είναι ίσως το μόνο στην χώρα  αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πως ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.
Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι για τα σχολεία, τους μαθητές και φοιτητές, να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, πως δηλαδή πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το Ελαιοτριβείο, γινόταν η παραγωγή του λαδιού.

Η ιστορική μηχανή TANGYE, μια από τις επτά σωζόμενες ανά τον κόσμο (οι άλλες έξι επίσης εκτίθενται σε Μουσεία), μνημείο της πετρελαιοκίνητης μηχανικής, επισκευάστηκε-  συντηρήθηκε, και θα μπορεί να τίθεται σε λειτουργία, αλλά για λόγους παλαιότητας για την προστασία της, μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

Όλα τα έργα μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, και όλα τα κριτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από πρόγραμμα LEADER Β. Αιγαίου,  και υλοποιήθηκε με την εποπτεία της ΕΤΑΛ Α.Ε.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο Ν. Σηφουνάκης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, και τους κκ Π. Πλακωτάρη Διευθυντή ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Β. Αιγαίου, και Τ. Περιμένη Διευθυντή ΕΤΑΛ Α.Ε., για την άμεση και άριστη συνεργασία που είχαν. Επίσης ευχαρίστησε τον Οικονομικό Σύμβουλο Γραφείο Π. Μυριτζή, και την ανάδοχο εταιρεία ΠΡΑΞΙΣ Α.Ε. για την συνεργασία τους.

Ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο.  Όπως τόνισε στα σχεδόν είκοσι χρόνια βίου του Μουσείου, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αείμνηστου Προέδρου Ν. Κούνδουρου, του Αντιπροέδρου Λ. Παπαδόπουλου, των ολίγων ενεργών μελών,  τα έσοδα του Μουσείου «μετά βίας καλύπτουν την εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΗ» καθώς το Μουσείο- Ελαιοτριβείο του Αρχιπελάγους (τ. Βρανά), δεν έχει κανέναν φορέα χρηματοδότη κρατικό ή τραπεζικό». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει προσφέρει την παραμικρή οικονομική στήριξη στο Μουσείο. 

 

 

 

To top