«Φεγγάρι των λουλουδιών»: Πανσέληνος με μερική έκλειψη απόψε – Πώς θα το παρακολουθήσετε online

«Φεγγάρι των λουλουδιών»: Πανσέληνος με μερική έκλειψη απόψε – Πώς θα το παρακολουθήσετε online

Το «Φεγγάρι των λουλουδιών», όπως ονομάζεται σε ορισμένες περιοχές η πανσέληνος του Μαΐου, θα είναι ορατό σήμερα στον ουρανό. Μάλιστα θα έχει και μερική έκλειψη.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα είναι ορατό καλύτερα από τις 8:30μμ περίπου (ώρα Ελλάδος) καθώς θα είναι στο απόγειο της φωτεινότητάς του -κάτι που σπάνια συμβαίνει τόσο κοντά στην ανατολή του.

Περίπου την ίδια ώρα, αναμένεται να είναι ορατό και το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης, που θα είναι μερικώς ορατή από την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Πώς θα το δείτε

Οι λάτρεις της Πανσελήνου μπορούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο δωρεάν μέσω του livestream του Virtual Telescope Project, που θα ξεκινήσει στις 21:45 ώρα Ελλάδος (18:45GMT) σήμερα.

Μπορείτε να δείτε το live στη σελίδα του Virtual Telescope Project ή στο κανάλι τους στο YouTube.

Την έκλειψη θα είναι ορατή από την Αυστραλία, την Ανταρκτική, την ανατολική Αφρική, την Ωκεανία και την Ασία.
Όπως και σε όλες τις ηλιακές εκλείψεις, ο ήλιος, η Γη και η σελήνη θα ευθυγραμμιστούν.

Ο πλανήτης μας θα βρίσκεται στο μέση, το οποίο σημαίνει ότι η σκιά του θα πέφτει πάνω στη σελήνη, καθώς θα μπλοκάρει τον ήλιο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο… δραματικό όσο μια ολική έκλειψη, όταν το φεγγάρι σκοτεινιάζει εντελώς.

Γιατί «Φεγγάρι των λουλουδιών»;

Η Πανσέληνος του Μαΐου πήρε το όνομά της από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες χαρακτηρίζουν το κάθε φεγγάρι ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα που επικρατούν και την χλωρίδα και την πανίδα που είναι πιο πλούσιες κατά τη διάρκεια του εκάστοτε μήνα.

Φυσικά, ο Μάιος είναι ένας μήνας που ανθίζουν πολλά λουλούδια και έτσι έχει επικρατήσει η ονομασία της φυλής Algonquin, «Φεγγάρι των Λουλουδιών».

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα. Αυτά τα βοσκοτόπια ήταν γεμάτα με χορτάρι και άλλα φυτά, τα οποία έτρεφαν πλουσιοπάροχα τις αγελάδες, που τότε παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

To top