Ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου»

Ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου»

Ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ως παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου. Η περίπτωση της Λέσβου: Ορθές μέθοδοι Διατήρησης και Διαχείρισής της» διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», το Σάββατο 6 Μαΐου στις 11 π.μ, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου (Μικράς Ασίας 2).

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενεργοποίηση τόσο της πολιτείας και των τοπικών αρχών όσο και των κατοίκων, των μηχανικών και τεχνιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται και να ενισχύονται με ορθές μεθόδους συμβάλλοντας αφενός μεν στην ανάδειξη της πλούσιας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λέσβου αφετέρου δε στη θωράκιση και στην προστασία της από τη φθορά του χρόνου, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.
Την ημερίδα στηρίζουν, η Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, το ΥΠ.ΠΟ.Α – Υπ. Νεωτέρων Μνημείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ΤΕΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.
Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι: οι κ.κ. Ανδρουλιδάκη Αμαλία, Προϊστ. Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης, ΥΠΠΟΑ, Μαΐστρου Ελένη Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Εφεσίου Ειρήνη, Αρχιτέκτων Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Βιντζηλαίου Ελισσάβετ, Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Νίκος Ζούρος Καθηγητής Παν. Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης, Πρόεδρος ΤΕΕ Β. Αιγαίου, Παναγιώτης Βεκρής, Πρόεδρος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά της Ημερίδας από τους κ.κ. Στρατή Μπαλάσκα δημοσιογράφο και Νίκο Δέτση φιλόλογο, “Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη” που πραγματοποιήθηκε, λίγους μήνες μετά από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017, που έπληξε καίρια πολλά οικοδομήματα στο Πλωμάρι στα γύρω χωριά και στη Βρίσα. Οι εισηγήσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις είναι, τώρα και διαχρονικά, για όλη τη Λέσβο, πολύ επίκαιρα.

To top