Ο Περιφερειάρχης σε αγιασμό του φράγματος Κόρης στη Χίο παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Περιφερειάρχης σε αγιασμό  του φράγματος Κόρης στη Χίο παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης παραβρέθηκε στην τελετή Αγιασμού του Φράγματος Κόρης στη Χίο  που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , με αφορμή την ολοκλήρωση του βασικού κορμού του έργου που είχε αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή να παραδώσει στην ΔΕΥΑΧ. Στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκαν , ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης στο πλαίσιο της τελετής τόνισε:
« Γιατί είμαστε εδώ σήμερα; Για έναν πολύ απλό λόγο. Το σώμα του φράγματος, στο σημείο που βρισκόμαστε είναι το 80% του έργου. Το φράγμα είναι ένα σύνθετο έργο και περιλαμβάνει διάφορες συνιστώσες. Το 80% του έργου σε κόστος και κατασκευή είναι το σημείο που βρισκόμαστε. Γιατί λοιπόν βρισκόμαστε σήμερα; Γιατί όταν αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή , βρήκαμε να έχει εμφιλοχωρήσει στους φίλτατους πολίτες της Χίου , η αμφιβολία περί της σταθερότητας του φράγματος. Με τον τότε Αντιπεριφερειάρχη , αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Διότι εάν δεν ήταν σταθερό το φράγμα , δεν θα είχε νόημα να τελειώσουν οι εργασίες.
Σκέφτηκα τότε τον διαπρεπέστατο Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Γκαζέτα, για να μελετήσει τη σταθερότητα του φράγματος. Απευθύνθηκα σ’ αυτόν και με χαρά ανέλαβε να διερευνήσει την στατικότατα του φράγματος. Αφού συνεργάσθηκε και με ομολόγους του από το Πολυτεχνείο Πάτρας και μετά από τις μελέτες που έκανε, κάποια στιγμή μας απάντησε ότι το φράγμα είναι ευσταθές. Ήταν το πρώτο σίγουρο βήμα που κάναμε. Όμως θέλαμε να έχουμε και την σίγουρη ευλογία του Κυρίου. Φωνάξαμε τον Σεβασμιότατο να δώσει τις ευλογίες του, στις απόψεις μας περί ευστάθειας του φράγματος. Σήμερα κάνουμε αυτό. Απομένει ένα 10 με 20% του έργου . Όμως ήδη το φράγμα άρχισε να μαζεύει νερό. Σχηματίσθηκε ένας υπέροχος υδροβιότοπος και η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Υπολείπεται να κλεισθεί η εκτροπή του φράγματος. Είναι ένα έργο ασήμαντο προς την υλοποίηση του. Θα γίνει και αυτό. Ώσπου να φθάσει το νερό στους στύλους έχουμε αρκετό χρόνο. Εμείς θα περιμένουμε να γεμίσει το φράγμα. Και έχουμε στα χέρια μας, τη διαβεβαίωση ότι το φράγμα είναι ευσταθές. Σας ευχαριστώ».
Τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη για τη συμβολή του , στην ολοκλήρωση του Κεντρικού κορμού του έργου απηύθυνε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ενώ πλήρη αναφορά στη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας του έργου και μέχρι την φάση της ολοκλήρωσης που βρίσκεται , αναφέρθηκε αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.

.

 

To top