To ελαιόλαδο της Λέσβου στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Yale

To ελαιόλαδο της Λέσβου στο   διάσημο Πανεπιστήμιο του  Yale

Στο διήμερο παρουσιάσεων στη σχολή Δημόσιας Υγείας (Yale School of Public Health)και στον εμβληματικό χώρο του Woolsey Hall συμμετείχαν η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Αντωνία Τριχοπούλου και ο επιχειρηματίας κ. Αντώνης Τιρπιντήρης τιμητικά προσκεκλημένοι από το Πανεπιστήμιο Yale και  τον καθηγητή Βασίλη Βασιλείου Chair of Yale Public Schoοl of the Department Health and Environment.

Και στις δύο παρουσιάσεις συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και επιχειρηματίες, με βαθιά γνώση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με την αξία της ανθρώπινης αλλά και της Πλανητικής υγείας. Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτική ήταν η γευσιγνωσία της αρωματικής και γευστικής παλλέτας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Yale School of Public Health και πιστοποιημένος Σομελιέ ελαιολάδου κ. Τασσος Κυριακιδης.

Η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίκουρη Καθηγήτρια του Yale School of Public Health, παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: “Από τη Μεσογειακή στην Πλανητική διατροφή: Διατροφικά Πρότυπα και Υγεία”. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Μια διατροφή που συμβάλει στη μακροβιότητα, στην ευζωία και στηρίζει οικολογικά τον πλανήτη.

Ο κ. Αντώνης Τιρπιντήρης επιχειρηματίας και μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, παρουσίασε το εγχείρημα του με τίτλο “Στο Σταυροδρόμι της Κλιματικής Κρίσης, Βιοπικοιλότητα, Αειφόρος Γεωργία, Διατροφή και Δημόσια Υγεία”. Ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης καλλιέργειας της ελιάς με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργία βιοποικιλότητας σε μια άλλοτε άγονη γη στον γενέθλιο τόπο του, στο Σίγρι της Λέσβου.

Σε ανακοίνωσή τους οι προσκεκλημένοι αναφέρουν: 

Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στη φιλοξενία που δεχτήκαμε, και ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο από τον Δρ. Βασίλη Βασιλείου όσο και από τον Dr. Rafi Taherian, Associate Vice President/ Yale Hospitality, που μας παρέθεσαν ένα εξαιρετικά εμπνευσμένο μεσογειακό γεύμα στον εμβληματικό και επιβλητικό χώρο εστίασης του UC Berkeley & Yale University. Ένας χώρος ιστορικός κι επιβλητικός με ζεστή και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, δομημένος αρχιτεκτονικά και αισθητικά ώστε οι φοιτητές κατά την διάρκεια των γευμάτων τους να μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Εδώ μας εξήγησαν πως και γιατί έχουν υιοθετήσει αποκλειστικά τη μεσογειακή διατροφή και τη χρήση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τόσο στην κουζίνα αλλά και στα τραπέζια όλων των Πανεπιστημίων που ανήκουν στο Yale. Άψογη υποδοχή, εξυπηρέτηση, ευγένεια, μέριμνα και φροντίδα 7* αστέρων. Ο επαγγελματισμός πράξη στους χώρους διδασκαλίας του.
Και δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να αποτυπώσουν τον επίσης ιστορικό και εμβληματικό χώρο του Woolsey Hall οπου έγινε η παρουσίαση του περιβαλλοντικού στίγματος του Sigri Olive Mill και του πάνελ για το “Ελαιόλαδο και οι Βιοκαλλιεργητικές του διαστάσεις στη Μεσογειακή Διατροφή”.
Ένα μοναδικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, γνώσεις, επικοινωνία και ευαισθησία για την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ”!!!

 H Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, ο Δρ. Βασίλης Βασιλείου, ο Dr. Rafi Taherian, ο Δρ. Tάσσος Κυριακίδης και ο επιχειρηματίας Αντώνης Τιρπιντήρης θα είναι ομιλητές στο συνέδριό  για την Ελιά “Elia Lesvos Confest” που θα πραγματοποιηθεί 22-24 Σεπτεμβρίου 2023 στη Λέσβο.

To top