Ρεσιτάλ πιάνου στις 6 Νοεμβρίου από τον Άρη Γραικούση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ρεσιτάλ πιάνου στις 6 Νοεμβρίου από τον Άρη Γραικούση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, στο πλαίσιο των εορτασμών των «Ελευθερίων της Λέσβου» και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, παρουσιάζει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το επιτυχημένο ρεσιτάλ «Το πιάνο και η επανάσταση» με έργα Ελλήνων & φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα.

INFO:
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Σάββατο 6 Νοεμβρίου
Ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα
· “Ouverture Greque/Ελληνική εισαγωγή” – C. F. Ruppe
· “Athenes brilliante mazurka/Μαζούρκα για την Αθήνα” op. 14 – P. Carrer/Παύλος Καρρέρ
· “La veuve Greque au Berceau de son fils/Η Ελληνίδα χήρα στο λίκνο του γιού της” op. 90 – Ch. Chaulieu
· “Polka – La fanciulla Ateniese /Η κόρη των Αθηνών” – Ι. Λιβεράλλης
· ”Hellenen Polka/Πόλκα των Ελλήνων” – J. Strauss
· “Le reveil du klepht/ Το ξύπνημα του κλέφτη” – J. Liberali/I. Λιβεράλλης
· “Marcia funebre/Πένθιμο εμβατήριο εις μνήμην Ιωάννη Καποδίστρια” op. 56 – G. Lampiri
· “Της Δέσπως” – Βασίλης Δέλλιος (Ευχαριστώ θερμά την κα. Δέλλιου για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου).
· “Capriccio alla Turca”( Από τα Ερείπια των Αθηνών/Ruines d’ Athenes) – L. V. Beethoven/F. Liszt
· “Souvenirs de la liberte de la Grece en 1821/ Αναμνήσεις του 1821”– S. Leoni

Τα μέρη του έργου:
-Το λυκαυγές, το προσκλητήριον, η προσευχή
– Το ανακλητήριον/Εμβατήριον (Γ. Παράσχου)
– Η προσβολή, ο πόλεμος, εμβατήριον ( Ρ. Φεραίου)
– Η προετοιμασία της εφόδου/Εμβατήριον (Μ. Ραγκαβή)
– Η έφοδος/Εμβατήριον (Κ. Κοκκινάκη)
– Η ταφή των Ηρώων
– Η Νίκη! “Ύμνος είς την ελευθερίαν” (Δ. Σολωμού)

 

Ποιος είναι ο Άρης Γραικούσης:

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου – τάξη Ρ.Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M.Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J.E. Bavouzet, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom/MasterofMusic) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer. Εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας του Detmold και στην Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία στις πόλεις Detmold (ConcertHall και Brahms-Saal της ακαδημίας), Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και στην MaritinSaal), Bielefeld,Wittmund,Paderborn, Essen, Dortmundκαθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» στο Gdansk.

Στην Ελλάδα, εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ), στο Φεστιβάλ Χανίων, στο Φεστιβάλ Σύμης, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό Μουσείο Ύδρας, στην «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Επιγραφικό μουσείο, καθώς και σε άλλες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Έχει συμπράξει ως σολίστ Με την Συμφωνική Πειραματική Oρχήστρα Rεθύμνου και την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold.

Πρόσφατα, είχε μεγάλη επιτυχία το ρεσιτάλ «Μουσικοί Συσχετισμοί», όπου απέσπασε πολύ θερμές κριτικές στο Διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο “Athenaeum”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Γερμανία και τa ρεσιτάλ ”Polonaises & Nocturnes”του F.Chopin,L.V. Beethoven “Στη Βασιλεία του Ντο» και οι «ρώσικες εικόνες» όπου δόθηκαν στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη.

Έδωσε ρεσιτάλ στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους και τον εκδότη της εφημερίδας «Ηχω» για τα τρία χρόνια Πανελλαδικής της κυκλοφορίας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Έχει πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο πιάνουσε σπουδαστές όλων των επιπέδων, του παραρτήματος του Ελληνικού ωδείου της Κω και του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς. Συνεργάστηκε με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία». Το καλοκαίρι του 2020 παρουσιάζει μαζί με τη ηθοποιό Ανδρομάχη Δαυλού την μουσικό-θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα» Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και από το 2015 διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

To top