Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Μπεμπεδέλλη»

Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Μπεμπεδέλλη»

Ένοχοι κρίθηκαν και στο Εφετείο οι 7 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση «Μπεμπεδέλλη» που είχε ζημιώσει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου με 4 εκατ. ευρώ. Το 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αναγνώρισε ωστόσο ελαφρυντικά και οι πρωτόδικες ποινές κάθειρξης μετατράπηκαν σε σε φυλάκιση με αναστολή εκτός από τον δανειολήπτη για τον οποίο η αναστολή ήταν εξαγοράσιμη.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου η πολύκροτη δίκη της υπόθεσης «Μπεμπεδέλλη» που είχε ζημιώσει την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου με 4 εκατ. ευρώ. Η έδρα του δικαστηρίου αποφάσισε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων (5 μέλη του Δ.Σ., διευθυντής και δανειολήπτης) παρόλο που χθες η Εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή ενός από τους κατηγορουμένους καθώς ο ίδιος είχε υποστηρίξει, ότι δεν γνώριζε και δεν καταλάβαινε τί ψήφισε και τί αποφάσιζε σαν μέλος της διοίκησης. Λίγο πριν τις 16:00, αποφασίσθηκαν η ποινές και τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων. Όσον αφορά τα ελαφρυντικά, αναγνωρίστηκε σε όλους το ελαφρυντικό της μακροχρόνιας διάρκειας της δίκης ενώ σε κάποιους άλλους μεμονωμένα αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου, καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης κ.α. Όσον αφορά τις ποινές, η κάθειρξη των πέντε ετών που είχε αποφασισθεί πρωτόδικα για τον δανειολήπτη και τον διευθυντή μετατράπηκε σε φυλάκιση με αναστολή. Ο διευθυντής καταδικάστηκε σε 4 έτη και έξι μήνες με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του ενώ ο δανειολήπτης σε 4 έτη με εξαγοράσιμη ποινή ( 5 ευρώ ημερησίως, τέσσερις δόσεις ανά εξάμηνο). Για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορουμένους, μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας οι ποινές που αποδόθηκαν ήταν από 12 μήνες έως 2 χρόνια.

Η Εισαγγελέας της έδρας δεν φάνηκε από την αρχή να  πείθεται για την μεταμέλεια του δανειολήπτη, ούτε για το ότι δε μπορεί να επαναλάβει την πράξη και πρότεινε στο δικαστήριο να εκτέλεση κανονικά των τεσσάρων ετών  κάθειρξης, πρόταση η οποία έφερε αντιδράσεις από τον συνήγορο υπεράσπισής του επικαλούμενος προβλήματα υγείας και οικογενειακούς λόγους. Τελικά η έδρα αποφάσισε ο δανειολήπτης να εξαγοράσει την ποινή του.

Οι συνήγοροι πάντως τον κατηγορούμενων είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο, στον Άρειο Πάγο ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αποζημιώσεις όσον αφορά τη μακροχρόνια διάρκεια της δίκης.

To top