Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων και σε πλήρη αντιστοιχία με τις οδηγίες του Ε.Κ.Κ.Α (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και την κείμενη νομοθεσία, δημιούργησε Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η παροχή κοινωνικής φροντίδας για την προστασία του παιδιού αποτελεί ευθύνη του κράτους, παρέχεται μετά τη διαπίστωση του απειλούμενου άμεσου κινδύνου ή της υπάρχουσας ανάγκης και διαρκεί όσο διατηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της. Η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας και αποσκοπεί στην πρόληψη των αναγκών και στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων κοινωνικο-οικονομικού αποκλεισμού καθώς και σε ενέργειες που υποστηρίζουν την παροχή αυτών των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται κυρίως στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και ειδικότερα τις Κοινωνικές τους Δομές.
Οι Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3961/2011 και την με αριθμ. οικ.49540/4-5-2011 Κ.Υ.Α. «Συντονισμός δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας» (877/Β΄), συγκροτούνται σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ βαθμού και αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς (και επικουρικά ψυχολόγους) των οικείων Ο.Τ.Α και των Κοινωνικών Δομών της αρμοδιότητάς τους.

Η Ομάδα Προστασίας είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση των κοινωνικών ερευνών για θέματα κακοποίησης ανηλίκων, όταν:
• δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας (τηλ. 1107)
• δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου ή
• λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Τον συντονισμό των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ) έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)
Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.) συστάθηκε, βάσει των επιταγών του Νόμου 3961/2011 – ΦΕΚ 97/Α/29-4-2011 και της απόφασης του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου υπ αριθμ. 261/2023 ΑΔΑ: 6ΩΝΠ46ΜΓΘ5-741, περί ορισμού Μελών Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.)
Αποτελείται από έναν (1) κοινωνικό λειτουργό και ως εποπτεύοντα τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού, υπεύθυνους της ΟΠΑ και επιπλέον έναν (1) ψυχολόγο για να συνδράμουν επικουρικά στο έργο της επιτροπής Ο.Π.Α. στο πλαίσιο διεπιστημονικής προσέγγισης.
Διεύθυνση: Καλλονή Τ.81107 Κεντρικό δημοτικό κατάστημα, έναντι Ιεράς Μητρόπολης Μηθύμνης (Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Δυτικής Λέσβου)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2253350220 ( ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, Κοινωνική Λειτουργός)
2253350210 (ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ ΜΑΡΙΑ, Ψυχολόγος )
2253350219 ( ΜΥΣΤΕΓΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού)
email: educulture.dwlesvos@gmail.com

 

To top