Η Περιφέρεια στηρίζει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Η Περιφέρεια στηρίζει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις και δρώμενα που οργανώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου στηρίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής για πρώτη χρονιά μετά τους περιορισμούς που ίσχυαν  λόγω του Covid-19. Συγκεκριμένα στηρίζει το «Αγιασώτικο Καρναβάλι 2023», το «34ο Καρναβάλι Μεσοτόπου», τη «Μόστρα – Καρναβάλι Θυμιανών 2023» καθώς και τα Καρναβαλικά Δρώμενα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άντισσας «Ο Τέρπανδρος». Ακόμα, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης διοργανώνει δράση αναβίωσης αποκριάτικων εθίμων στην Ερμού.
Έχοντας την βεβαιότητα ότι οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις διαχρονικά αποτελούν σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού έχει υποβάλλει από το 2021 σε συνεργασία με τοπικούς φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου αίτημα για την αναγνώριση – ένταξη των Εθίμων της Αποκριάς στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO των κάτωθι πολιτιστικών στοιχείων :
• «Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.
• «Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.
• «Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.
• «Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”
• «Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.
Έχει ολοκληρωθεί θετικά η Πρώτη και η Δεύτερη αξιολόγηση και αναμένουμε την τελική έγκριση .

To top