“Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου” απ’το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

“Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου” απ’το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Τρία χρόνια κλείνει φέτος το πρόγραμμα «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου», που ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής σε συνεργασία  με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και στα
πλαίσια του ψηφιοποιήθηκαν εκατοντάδες τεκμήρια (έγγραφα και φωτογραφίες) από την ιστορία της Θερμής και της Λέσβου. Παράλληλα δεκάδες μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις Νέες Τεχνολογίες και γνώρισαν γεγονότα της τοπικής ιστορίας, που αλλιώς θα τους ήταν άγνωστα.
Το Δημοτικό Σχολείο μαζί με την Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης προχώρησαν στην έκδοση μιας Ατζέντας –Ημερολογίου για το 2022. Στην ατζέντα παρουσιάζονται συνοπτικά 12 πρόσωπα (ένα για κάθε μήνα), που σχετίστηκαν με την Θερμή ή το νησί της Λέσβου.
Αναλυτικότερα παρουσιάζονται: Ο Στράτης Μυριβήλης που παραθέριζε τα καλοκαίρια στο Σάρλιτζα, η Αγγλίδα αρχαιολόγος Winnifred Lamb που έφερε στο φως την προϊστορική Θερμή , ο Θερμιώτης Χουσεϊν Χιλμή Πασάς, δημιουργός του Σάρλιτζα, η Θερμιώτισσα Δανάη Αμανίτου  που αναδείχτηκε Μις Λέσβος το 1930, ο Ελευθέριος Βενιζέλος που μίλησε δυο φορές από το μπαλκόνι του Σάρλιτζα.
Επίσης ο Φώτης Κόντογλου που έφτασε πρόσφυγας στη Θερμή το 1922, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στη Μυτιλήνη, ο αφανής
ήρωας της ανεύρεσης των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ  Κύρος Νικόδημος Αναγνώστου, ο Θερμιώτης ήρωας του Αλβανικού μετώπου Γιάννης Καρακωνσταντής, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Mελέτιος που έκανε
ιαματικά λουτρά στη Θερμή, και ο Βασιλιάς Παύλος που ήταν εραστής της Θερμής και την είχε επισκεφθεί αρκετές φορές δημόσια και ιδιωτικά.
Το εξώφυλλο κοσμεί μια παλιά φωτογραφία από τις επιδείξεις του Δημοτικού σχολείου και το οπισθόφυλλο μια φωτογραφία με μαθητές που κάνουν ψηφιοποίηση.

To top