“H ζωή αλλιώς” στη Λέσβο

“H ζωή αλλιώς” στη Λέσβο

Ένα μοναδικό αφιέρωμα σε δύο επεισόδια για τη Λέσβο ( σήμερα το δεύτερο μέρος) φιλοξενεί η εκπομπή της ΕΡΤ 1″ Η ζωή αλλιώς” με την  Ίνα Ταράντου. Η εκπομπή παρουσιάζει τις ομορφιές του νησιού μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του, γεύεται τα προϊόντα του, μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει τους ανθρώπους του.

Ανάμεσά τους και η δική μας Φάνια Βαλάση η οποία εκτός από παρουσιάστρια του απογευματινού δελτίου ειδήσεων στον “Αίολο” είναι ηθοποιός και δασκάλα θεάτρου που εδώ και χρόνια μπολιάζει την αγάπη της για το θέατρο στους μικρούς και μικρές  ερασιτέχνες ηθοποιούς της ομάδας “Πασπαρτού”

Η Ίνα Ταράντου γράφει για την εκπομπή

Μεγάλο και μεγαλειώδες νησί η Λέσβος! Ξεκινάμε από την πόλη της Μυτιλήνης, που συχνά δίνει το όνομά της σε όλο το νησί. Δικαίως θα πουν κάποιοι, διότι πρόκειται για μια πανέμορφη πρωτεύουσα. Αλλά και αδίκως, γιατί η εξίσου πανέμορφη Λέσβος έχει αμέτρητα και πολύ ξεχωριστά αξιοθέατα. Συναντήσαμε την κα. Βάσω Καραπιπέρη, μια κυριολεκτικά αρχόντισσα – δασκάλα που ο πολιτισμός και η ιστορία της Λέσβου είναι οι καθημερινές της ασχολίες.

Γνωρίσαμε όμως και τον αδελφό της, δηλαδή το γνωστό ζωγράφο Δημήτρη Καραπιπέρη, που τηρώντας την οικογενειακή παράδοση, ζει κι αυτός σε έναν πύργο του 1864 στην Κάτω Θέρμη. Κι έπειτα γνωρίσαμε τη Φάνια Βαλάση, που άφησε την Αθήνα και τη λαμπερή καριέρας της όταν γνώρισε τον άντρα της, και τώρα ζει μια πλήρη και δημιουργική ζωή στη Μυτιλήνη ως θεατρολόγος, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Μαζί με τη Ντίνα, γνωρίσαμε τη μουσική παράδοση της Λέσβου, το Μουσικό σχολείο της Μυτιλήνης και τους μαθητές του.

Στην Ερεσό εμπνευστήκαμε από τη Σαπφώ και γνωρίσαμε τον έρωτα! Δηλαδή τον Λιβανέζο Σαμ και τη Νίκη. Ένα ζευγάρι φωτεινό σαν φάρος, για να μας θυμίζει πως η αγάπη ξεπερνάει προβλήματα και ενώνει τους ανθρώπους. Στο Πλωμάρι, όπου το ούζο είναι ο πρωταγωνιστής, γνωρίσαμε έναν πρωταγωνιστή του είδους, τον κ. Στάθη Βαρβαγιάννη. 5η γενιά παραγωγών σήμερα, έχουν κάνει γνωστό το ούζο της Λέσβου έως τη Βενεζουέλα! Γεμάτο ιστορίες και συναισθήματα που εκλύονται σαν χείμαρρος στη Λέσβο του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Νεοκλασική και αρχαία μαζί, ενώνει Ευρώπη και Ανατολή μαζί. Τα έχει όλα και σου τα δίνει όλα, χάρισμά σου. Ίσως γιατί ξέρει ότι θα της τα επιστρέψεις με τόκο, μετά το πρώτο ποτηράκι ούζο.

 

 

To top