Πάνω από 11.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στη Τουρκία

Πάνω από 11.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στη Τουρκία

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, ξεπερνώντας πλέον τους 11.000. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 8.754. Σε συνδυασμό με τους 2.470 γνωστούς θανάτους στη Συρία, ο συνολικός επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11.224.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000, ενώ υπενθυμίζεται πως ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους στην περιοχή το 1999 είχε σκοτώσει τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κάποια ζητήματα με τις αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, αλλά είπε πως τώρα είναι η ώρα της ενότητας, απαξιώνοντας τους «προβοκάτορες» που προτρέπουν τον κόσμο να ακούει μόνο τις επίσημες πηγές πληροφόρησης.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό.

Αποζημίωση 495 ευρώ σε κάθε οικογένεια που επλήγη

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εντός ενός έτους θα κατασκευαστούν νέες κατοικίες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, επίσης, πως οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 10.000 λίρες (495 ευρώ) από την κυβέρνηση. «Θα παράσχουμε, Θεού θέλοντος, την υποστήριξή μας σε όλες τις πληγείσες οικογένειες» ανέφερε.

To top